Кабинетът пише Закон за търговията с аграрни стоки, съобщи Кирил Вътев

За да бъде въведен етикет за български продукт са необходими маркетинг и безкомпромисен контрол

Кирил Вътев и Румен Стоянов

Правителството работи за създаване на Закон за търговията с аграрни стоки. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри Осемнадесетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в гр. Калофер, местността „Паниците“. По-рано днес той съобщи пред Нова тв, че при проследяване на ценообразуването в агрохранителната верига на млякото и млечните продукти е установено, че при търговците остава до 70% от добавената стойност.

Необходимо е да се създадат нужните правила, по които да функционира пазарът, който оттам нататък се регулира с предлагане и търсене, поясни в Калофер министър Вътев.

Пред участниците в събора той посочи, че България е изключително богата на биоразнообразие страна и част от това разнообразие са традиционните български породи животни. „Имаме една задача, която само заедно можем да изпълним. Тя се казва повишаване на продуктивността на българските породи. Защото отвън конкуренцията е огромна и пазарът е отворен“, коментира министърът. В условията на конкуренция най-важното нещо е да спечелим доверието на потребителите, а то се печели с изключително честно отношение към продуктите, които стигат до трапезата.

Във връзка с искането да бъде въведен на етикет за български продукт министър Вътев посочи, че  за целта е необходим сериозен маркетинг. Всичко в такъв продукт трябва да е  българско, с изключение на специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в страната. Министър Вътев допълни, че също е необходим безкомпромисен контрол, както и самоконтрол между конкурентите, за да не се компрометира марката.

Обединението на земеделските производители в кооперативи е другата задача пред сектора, ще разчитаме на вас задно да успеем, за да участват фермерите в справедливото разпределение на добавената стойност, заяви министър Вътев.

Осемнадесетият Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните и е под наслов “Да запазим заедно българското”. МЗХ подпомага организацията по схемата за държавна помощ за участие в изложения.  В събитието участва и кметът на Калофер Румен Стоянов. 

Leave a Comment