Зам.-министър Георгиева сряза лента на соларен парк на пивоварна

Бирата у нас се прави с качествени български ечемик и български хмел

Пивоварната индустрия е част от веригата от „Фермата до трапезата“ и носи добавена стойност. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при откриването на първия завършен етап от изграждането на соларен парк в пивоварна в Хасково.

За Министерство на земеделието и храните пивоварната индустрия е важен партньор в агроханителната верига, посочи заместник-министърът. Тя уточни, че основният страничен продукт от производството на бира, пивоварната каша, традиционно се оползотворява от животновъдите при храненето на животните.

Заместник-министърът съобщи, че в страната ни се отглеждат две основни култури, които се използват за производството на пиво, които са хмел и ечемик. Тя информира, че хмелът се отглежда основно в региона на Велинград, като за тази година декларираните площи са около 430 дка, от които 100 дка са нови насаждения и все още не са започнали плододаване. Част от произведеното количество хмел се реализира на българският пазар, а количествата, които се изнасят отиват основно към Сърбия и Германия. 

„По отношение на ечемика, тази година площите достигат 138 хил. дка, а произведеното количество е 730 хил. тона, при среден добив от 569 кг/дка“, каза заместник-министърът. Тя разясни, че основният и най-предпочитан сорт за пивоварната индустрия е „Типи“, като се употребяват около 80 хил. тона. „Важно е да отбележим, че за реколта 2023 година окончателните резултати показват, че качеството на добития ечемик отговаря на високите изисквания и стандарти за производство на пиво. Това подчертава още веднъж важността на пивоварната индустрия за земеделците, които отглеждат зърно“, подчерта още тя.  

Leave a Comment