Над 5 000 тона пчелен мед са внесени през 2022 г. у нас по официални данни. Пчеларите не вярват

От януари до юни 2023 г. най-големи количества са пристигнали от Гърция – 494 тона и от Украйна – 440 тона

По данни на Евростат и нашето Министерство на земеделието и храните вносът на пчелен мед в България през 2022 г. е 5 027 тона. От тях 2 965 тона са от държави от ЕС – основно от Полша (1 537 т) и Гърция ( 1 129 т). Медът от трети страни – общо 2062 тона – миналата година се е доставял предимно от Украйна (973 т), Турция (691) и Китай (245 т). Това е записано в отговора на министъра на земеделието Кирил Вътев на въпрос на депутата Младен Шишков за импортирания пчелен мед в страната.

Автентичен пчелен мед от базар на пловдивското сдружение на пчеларите

Приложени са данни и за периода януари – юни 2023 г. В първото полугодие е отчетен спад на вноса от почти 40%. Общо внесените количества от ЕС и трети страни са 1 475,5 тона.

По данни на БАБХ през 2022 г. от страната ни са експортирани 1 165 тона пчелен мед към трети страни.

Помолен за коментар на тези цифри председателят на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“ Николай Гайдов каза, че не вярва на статистиката. Според него вкараният у нас пчелен мед е многократно повече от обявените числа. Официално българското производство на пчелен мед е между 10 и 12 хиляди тона за година. Вносният е толкова много, че тази година за българските пчелари няма пазар на стоката – преработвателните предприятия не купуват от тях, дори когато медът се предлага под себестойност. „По мои сметки залежалият пчелен мед в страната при пчелните стопанства е между 10 и 15 хиляди тона. Днес видях обява, с която колега продава 100 кошера заедно с меда и ликвидира с тази дейност“, даде пример за затънтената улица, в която се намира сектора Николай Гайдов.

В отговора на министър Вътев се чете още, че заради 21 идентични сигнали на пчелари, подадени през месец август тази година, относно лошото качество на пчелния мед в търговската мрежа, както и неверния етикет, че продуктът е „български мед“, БАБХ е взела 14 проби от пчелен мед от произволно избрани обекти за търговия на дребно. 12 от пробите са били на мед, предложен от преработвателни предприятия. Две – от земеделски производители. Етикетите на всички сочели, че стоката е с произход България. Лабораторните изследвания установили, че всъщност именно медът, взет от земеделски производители, не е мед.

Коментарът на Николай Гайдов бе с пример от най-големия пловдивски пазар „Четвъртък пазара“. Там има три сергии, наети от истински пчелари, и още 30, където продават така наречените „земеделски производители“. Те въртят целогодишна търговия с какво ли не, включително и с пчелен мед. Според председателя на „Акация 1899“ пробите са взети именно от такива „регистрирани земеделски производители“, каквито има из цялата страна и които продават каквото могат.

Leave a Comment