Празнуваме светицата, в чието име български цар се е клел

Днес е празникът на света Петка Българска, наричана още света Параскева. Още от времето на българските царе светицата е особена тачена у нас и се счита за покровителка на България. В нейно име и върху хартия се е бил заклел  в своя договор с Венеция цар Иван Александър (1347 г.), където накрая пише „в името на Бога, Св. Богородица, в кръста, … и в светата Параскева Търновска“.

В църквата на манастира „Света Петка“ над с. Мулдава

Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента и на активния стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. На този ден обикновено се заплождат домашните животни, наричано овча сватба.

Преподобна Петка е живяла в края на Х и началото на ХІ век. Родена е в селището Епиват близо до град Каликратия (Мраморно море), а родителите ѝ били благочестиви и уважавани християни. Когато е на 10 години, тя чула гласа на Иисус Христос в храма и оттам нататък посветила целия си живот на вярата в него и в неговото учение.

Напуснала дома си и обходила светите места на Константинопол, където останала 5 години. После заминала за Йерусалим и Божи гроб и се установила в Йорданската пустиня. Там останала много години по подобие на Св. Мария Египетска. Предусещайки смъртта си, света Петка се завърнала в Епиват и след две години тихо угаснала, водейки усамотен и свят живот. Тъй като била непозната в родното си място, била погребана като чужденец – извън градските стени на Епиват.

Дълги години гробът на светицата бил забравен, докато тя не се явила в съня на  двама местни християни. В него света Петка била с царски одежди и заобиколена от Христови воини. Тя помолила да извадят мощите и да ги пренесат.

Оттам нататък нетленните й мощи са местени много пъти, включително и в България, докато накрая се озовават и остават до днес в църквата „Три светители“ на румънския град Яш

Днес празнуват имен ден Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.

Leave a Comment