Поляците вкараха само един фермер в Сейма

Само един фермер влиза в парламента на Полша след изборите, проведени в неделя.

Това е 35-годишният Михал Колоджейчак.

Фермерите в Полша проведоха множество протести срещу вноса от Украйна през 2022 и 2023 г. Някои бяха организирани от Агроуния

Колоджейчак е известен в земеделските среди като организатор на много фермерски протести за какво ли не. Преди 9 години той е бил член на управляващата досега „Право и справедливост“ и дори е бил избран за общински съветник. По-късно е изключен от партията заради организиране на протести при мандат на „Право и справедливост“.

Аграрното социалистическо движение на Михал Колоджейчак – Агроуния, е създадено от него в края на 2018 г. и след като прави неуспешни опити да го включи към политически движения, той го регистрира през 2022 г. като партия.

На тези избори за Сейма Агроуния е играла заедно с Гражданска коалиция на Доналд Туск (бивш председател на Европейския съвет), което е предизвикало омраза на останалите фермери към Михал Колоджейчак, пише полското издание farmer. На избираемото първо място в листите и бил само Колоджейчак, а останалите кандидати за депутати от Агроуния не са успели да получат достатъчно гласове.

Leave a Comment