Румъния отново внася украинско зърно, но при строги условия

Специална комисия проверява дали действително в страната има нужда от тези пратки

Украйна отново може да продава зърно и маслодайни семена на Румъния. Условията обаче са затегнати, за да се защити собственият пазар. 

Украинският селскостопански износ по т. нар. маршрути на солидарност е изключен, след като Русия доведе износа през Черно море до практически застой с оттеглянето си от сделката за зърно. Освен това от миналата година има и потискащ евтин износ за източноевропейските пазари. Първо имаше сътресения на вътрешните селскостопански пазари, а след това имаше ясни политически отговори от страна на ЕС и Източна Европа, които стигнаха до затваряне на граници.

Забраната за внос на украинско зърно и маслодайни семена не е отменена от Полша, Унгария и Словакия. Българското правителство постигна меморандум с протестиращите земеделци забраната за внос на украински слънчоглед да продължи до края на ноември, след което да се въведе лицензионен режим, който да отчита необходимостта на преработвателните предприятия от вносна суровина. 

Румъния също се оттегли от съюза с Полша, Унгария и Словакия и обяви, че ще позволи украински внос при определени условия. Тези правила вече са очевидно фиксирани и се прилагат изключително за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

Както се вижда от резолюцията, приета от правителството в Букурещ, румънските купувачи трябва да докажат, че действително имат нужда от тези стоки в рамките на „системата за разрешение за износ“. Това ще се проверява от специална комисия, както и продаваемостта на доставката. Други продажби на независими дилъри или неселскостопански брокери са забранени.

Според румънския министър на земеделието Флорин Барбу приетата от правителството резолюция „защитава румънските фермери от вноса на зърно от Украйна“. Поне пренасищането на предлагането трябва да бъде предотвратено чрез сложния процес.

В Полша засега все още важи забраната за внос на украински стоки, която беше прокарана въпреки съпротивата на Брюксел. В изборната неделя обаче картите бяха разместени. Управляващата досега партия „Право и справедливост – ПиС” претърпя големи загуби. В момента изглежда, че класираната на второ място Гражданска коалиция (KO), водена от политика на ЕС Доналд Туск, заедно с две други партии, може да създаде правителствено мнозинство. Наблюдателите се съмняват, че правителството на Туск ще се придържа към граничната забрана за внос на селскостопански продукти от Украйна. 

Leave a Comment