Израелски експерти ще ни съдействат за изграждане на модерна поливна инфраструктура

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди възможностите за сътрудничество в областта на управлението на водите и напояването с посланика на Израел в България Йосеф Леви Сфари на среща в МЗХ. В дискусията участваше и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев.

Министър Вътев информира за използването и опазването на водите в България и посочи, че Израел има ценен опит в  управлението и регулацията на този ресурс за земеделски нужди, както и по отношение на съвременните прецизни технологии. Посланик Йосеф Леви Сфари предложи съдействие за осъществяване на контакти с експерти с опит в областта на управлението на водите, изграждането на инфраструктура за напояване и нови технологии.

Прочети още:

Държавата Израел – най-огромната лаборатория за земеделие в света

И двамата се обединиха около мнението, че климатичните промени все повече насочват вниманието върху темата за напояването на земеделските култури, както и че е важно представителите на аграрната наука от двете страни да могат да обменят опит, включително по темата за устойчиви сортове растения към климатичните промени.

Посланик Йосеф Леви Сфари информира за настоящата ситуация в Израел след терористичното нападение на 7 октомври и последиците за цивилното население. От своя страна министър Вътев изрази подкрепата на България към народа на Израел.

Leave a Comment