Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти

Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози

„Отдалеко да е леко“, съветват възрастните хора. Сега е моментът да се погрижите за овощните градини и лозя, които през пролетта за пореден път ще бъдат застрашени от пролетните слани и мразове. 

Перки бяха монтирани и в сливова градина до гр. Летница

Сигурно решение на проблема със загубата на реколта вече има и то се прилага успешно в България.

Фермерите наричат решението „перка против слана“, а производителят от Нова Зеландия New Zeland Frost Fans го е кръстил „машина за вятър“.

Машините за вятър са познати на овощарите в южното полукълбо и Северна Америка от много години. В Европа навлизат наскоро и България е сред първите държави, внедряващи иновативната технология, редом с Франция, Португалия и Италия. Флагманът на компанията производител – машината за вятър FrostBoss C49 – е усъвършенствана до най-малкия детайл, за да е максимално ефективна и безшумна.

Точно сега проект по Плана за възстановяване и устойчивост ще ви спести 50% от разходите

Добрата новина е, че машината за вятър може да се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост от Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство. Приемът на проекти започна от 28 септември т.г. и ще продължи до 20 декември, а бюджетът на разположение е 318 048 200 лв. при финансиране на 50% от разходите на проекта. Сред допустимите разходи са тези за доставка и монтаж на оборудване за превенция на екстремни прояви на неблагоприятни метеорологични явления, като градушки и измръзване.

Вече и в България

Производител на сливи, чиято градина е близо до река Осъм, разказа, че след като е използвал безуспешно редица методи, за да опази насаждението си от пролетните слани, е сложил точка на пролетните си тревоги. Той вече е инсталирал машината за вятър FrostBoss C49 и е видял ефекта от работата ѝ. Машината е предложена от ХортиСмарт Солюшънс ЕООД.

Ефективната й работа се обуславя от няколко фактора, като например особеностите на терена – размери, форма, наклон, вид на почвата и растителността и най-вече наличието на инверсия.

За да се избере най-оптималното място за поставяне на перката, овощарят е разчитал на експертите на ХортиСмарт Солюшънс, които са партньори на новозеландския производител за България. Именно те са му осигурили климатичната станция, която да установи наличието на температурна инверсия над овощната градина.

Машината за вятър е инсталирана и в други стопанства, в това число и при градините на Агротайм край Исперих.

Как се задейства

Включването на машината е напълно автоматизирано и се задейства при зададена от фермера температура, например от 0.5 до 1.5 градуса. От ХортиСмарт Солюшънс обръщат внимание на редица други предимства на перките против слана като автоматичен старт и стоп на перката, мониторинг през интернет, професионалните двигатели 150 к.с. и автоматизация на Перкинс и Лонсел, алуминиев кожух на двигателя и интегрирания в него резервоар с вместимост 500 литра.

При пориви на вятъра над 8 км/ч машината спира да произвежда вятър и се включва отново при намаляване на силата на въздушните маси.

Защо вятърът „издухва“ сланата?

Принципът на работа на перката е съвсем прост и ефикасен.

Перката работи с температурната разлика от инверсията на въздуха през ранните сутрешни часове. През ясни и безветрени пролетни дни слънцето нагрява почвата и растителността, които по-късно през нощта отдават тази топлина на въздуха. Топлият въздух съответно се издига на височина от 10 до 50 м. Максималната височина се нарича таван на инверсията и колкото този таван е по-близко до земната повърхност толкова повече топлина сваля перката към цветовете на дърветата.

Фирмата предлага климатични станции, които илюстрират температурните разлики горе и при дърветата.

Перката се задвижва автоматично при опасно падане на температурите от дизеловия двигател Перкинс и се върти на 360 градуса под ъгъл 6 градуса спрямо земната повърхност. При това движение около оста на кулата перката продължително сваля топъл въздух към овошките и ги спасява от сланите.

Тук се включва още едно голямо предимство на новозеландската машина за вятър, а именно нейните патентовани витла от стъклопласт. Те, за разлика от всички подобни машини, са четири на брой и осигуряват равномерно и по-добро проникване на топлия въздух през клоните на дърветата, достигайки максимално разстояние от кулата. Другото предимство на витлата е изключителното ниското ниво на шум от 55dB на 300 м от машината. Този стандарт е наложен в Нова Зеландия и малко производители могат да го гарантират.

Новозеландците предлагат и перки с пет витла, които са още по-безшумни и с малко по-голям обхват. Най-хубавата опция е, че работата на перката заедно с параметрите на двигателя и климата са винаги под ръка – фермерът трябва само да си отвори съответното приложение в телефона, където и да се намира по света.

Други възможности за финансиране

Изплащането на инвестицията става за период от една до три години. Още по-добре изглеждат финансите, ако фермерите се възползват от европейско финансиране – по Плана за възстановяване и устойчивост, по мярка 4.1 или от държавната схема за подпомагане „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.

Leave a Comment