С поредица от пресконференции животновъдни организации и НАОП искат подпомагане

Нова пресконференция на тема „Да  се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопройзводство“ ще дадат утре, 21 ноември, председателите на 5 животновъдни организации и на по-малката от двете оранжерийни асоциации в страната.

Очаква се присъствието на ОБЖ-Обединени български животновъдиБойко Синапов, НСГБ-Национален съюз на говедовъдите в България- Димитър Зоров, Институт на жените- Пенка Христова, Съюз на животновъдите в България- Иван Чалъков, АББ- Асоциация на биволовъдите в България- Мария Степанчева и НАОП-Национална асоциация на оранжерийните производител-Велин Георгиев.

Припомняме, че в седмицата преди местните избори посочените председатели дадоха пресконференция по общо взето същата тема и дори се заканиха да протестират и да колят животни в деня на вота.

Този път те обещават, че ако не бъдат чути и не получат адекватен отговор, още на следващия ден – 22 ноември, ще се съберат за следваща пресконференция на тема Не искаме да погребваме нашето  говедовъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство„.

В съобщение до медиите се казва: „От поставените от нас искания относно подобряване ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. В същото време, всичко необходимо за едно правилно управление на фермата, като цени отива нагоре. Издръжката става непосилна и за най-добре стоящите икономически ферми. Достатъчни  са само две цифри, за да се разбере, че наистина се отива към унищожаване на говедовъдството: приходи от крава годишно 5000лв, разходи- 10 000лв. Всъщност унищожаването вече е в ход. Пред кланиците редици от крави, само за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и съответно преработката на мляко само за последните четири месеца е паднала с 13 000т.

Отново на преден план поставяме нашите искания за финансово подпомагане, което на този етап ще позволи фермите да живуркат, докато се изготвят оздравителни и переспективни планове. Не трябва да позволяваме фермите ни да опустеят. Искаме също да отбележим, че през настоящата година нашите фермери получават 30% по-ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023г.

Припомняме, че наскоро на заседание при земеделския министър, на което се обсъждаше разпределянето на държавната помощ de minimis с бюджет от 47,5 млн. лв., животновъдните организации поискаха да не се изпълни точка 6 в меморандума, подписан в дните на големия земеделски протест през септември. А именно: тази държавна помощ да се насочи към най-дребните животновъди. По настояване на присъстващите председатели на животновъдни организации всички – и семейни ферми с 30, и индустриални – с 5000 и повече крави, ще получат от държавното подпомагане.

Това, което не е изпълнено до момента и което е една от най-важните причини за организиране на пресконференцията, е неотпадналия лимит на държавната помощ заради войната в Украйна. Той е в размер на 250 000 евро. Стопаните на най-големите оранжерии и на най-многобройните стада животни не можаха да вземат полагащата се помощ, именно защото стигнаха до тавана. Това искане също фигурира в меморандума в точка 4.

Земеделският министър Кирил Вътев обеща да направи необходимото за отпадане на лимита и досега е съобщено само, че аграрният комисар Януш Войчеховски е запознат с искането, което трябва да получи одобрението на ЕК, и е изразил съгласие с него. Оттам нататък обаче движение по въпроса няма.

Leave a Comment