Животновъдни организации излизат на протест в четвъртък, искат помощ от ГЕРБ и ДПС

Участие са заявили до момента около 1600 души

Пет животновъдни организации и Национална асоциация на оранжерийните производители (НАОП) излизат на протест в 11 часа в четвъртък пред Министерството на земеделието и храните с основно искане оставката на земеделския министър Кирил Вътев. В същото време обаче министърът ще бъде на откриването на 11-ия Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в курорта „Албена“.

Това обявиха днес на пресконференция браншовиците Димитър Зоров, Бойко Синапов, Пенка Христова, Мария Степанчева и Велин Георгиев. Бе допълнено, че министър Вътев е поканил Велин Георгиев на среща днес в 12:30 часа, на която той каза, че ще отиде. Браншовиците допълниха, че ще присъстват и на заседанието на парламентарната комисия по земеделие утре в 16:30 часа, където ще бъде и Кирил Вътев.

Агро Пловдив научи, че към момента 1600 души са обявили, че ще участват в протеста. Вече има получено разрешение от софийската община.

Животновъдите обявиха, че чашата е преляла, когато министър Вътев е съобщил в ефира на бТВ размера на подпомагане на животновъда Мария Степанчева, и е нарекъл браншовиците „алчни“.

Всеки един от изказващите се председатели на организации специално се обърна към ГЕРБ и ДПС (или към Бойко Борисов, Десислава Танева като председател на Комисията по земеделие, и Делян Пеевски) да „се вземат в ръце“ и да поемат управлението на Министерството на земеделието.

Бойко Синапов каза: „Ние губим един сектор под ръководството на този човек“.

Мария Степанчева поясни, че не е засегната от това, че министърът е обявил субсидиите, които тя е получила сумарно за няколко години, а в това число е включена помощта от инвестиционната мярка 4.1.

Очаквайте подробности по-късно

Leave a Comment