БАПОП декларира: Протестните действия не са решение на проблемите ни

Управителният съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) одобри снощи документ, с който декларира, че е „за“ продуктивен диалог с министерството, като счита, че протестните действия в този момент не са решение на проблемите на земеделските стопани.

Йордан Кръстанов, председател на БАПОП

Това е отговорът на асоциацията относно намерението за протест на 23 ноември, обявено днес на пресконференция от страна на някои животновъдни асоциации и втората оранжерийна организация в страната, която е по-нова и по-малобройна.

Подобно е становището и на Българската аграрна камара, посочиха в разговор с Агро Пловдив от БАПОП.

В декларацията, адресирана до финансовия министър Асен Василев и до земеделския министър Кирил Вътев, БАПОП подчертава, че настоява през 2024 г. земеделският сектор да бъде подпомогнат отново с държавната помощ заради войната в Украйна.

Освен това асоциацията за пореден път напомня на властта, че за да бъде гарантирано българското производство на плодове и зеленчуци през зимния период, както и ценовият баланс на пазара, оранжерийните производители трябва да получат подкрепа за енергийните разходи.

Ето и текста на документа на БАПОП:

ДО:

Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ

 МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

ОТНОСНО: Обявения за 23.11.2023 г. протест пред МЗХ в гр. София

УВАЖАЕМИ Г-Н ВАСИЛЕВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЪТЕВ,

С решение на Управителния съвет на БАПОП от 20.11.2023 г. декларираме нашата позиция, че чрез добронамерен и професионален диалог можем да постигнем исканията си като национално представителна браншова организация. Считаме, че протестните действия в настоящия момент не са решение на проблемите ни, още повече, че институциите полагат усилия да ги решат.

Продължаваме да настояваме през 2024 г. в проектобюджета да бъдат включени предвидените средства за компенсиране на земеделските производители заради негативните последствия от войната в Украйна. Разбираме, че ние сме единствената държава в Европейския съюз, която иска да отпадне таванът за тази държавна помощ, но това не пречи да отстояваме позицията си. Предлагаме за 2023 г. и 2024 г. ако таванът въпреки нашите искания остане, то той да не е комулативен, а да бъде диференциран година за година.

Не на последно място напомняме, че жизненоважно за бранша е да се намери форма за подкрепа на производителите на оранжерийна продукция за компенсиране на високите цени на енергоносителите, респ. все по-големите разходи за отопление.

Оставаме на разположение за допълнителни въпроси и съдействие.

 С уважение:  

                                                                                                Йордан Кръстанов

                                                                                                Председател на Управителен съвет

Leave a Comment