Трагикомедия в парламента! Д. Танева лично съпроводи Синапов до изхода и хлопна вратата

Дали 1600 лева от де минимис ще направят прекрасен живота на едър фермер, попита огорчен Кирил Вътев

Истинска трагикомедия се разигра снощи на заседанието на парламентарната Комисия по земеделие часове преди обявения за днес в 11 часа протест пред аграрното министерство. На заседанието присъстваше земеделският министър Кирил Вътев заедно със някои от заместниците си и директори във ведомството плюс директора на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов.

Гости бяха организаторите на протеста Бойко Синапов, Димитър Зоров, Мария Степанчева, Пенка Христова – като представители на животновъдите, и Велин Георгиев от страна на някои оранжерийни производители.

Кулминацията настъпи точно в 17:27 часа, когато председателят на комисията Десислава Танева дотам не издържа на непрекъснатото подхвърляне на реплики от страна на Бойко Синапов, че не просто му каза да напусне залата, а лично го съпроводи до изхода.

Преди него Велин Георгиев направи неочаквани зоосравнения като оприличи министър Вътев на тигър, а себе си и останалите оранжерийни производители на гладни кучета. Подобни изказвания, включително и това, че Кирил Вътев като бивш борец-състезател му приложил хватка, посрещайки го вчера по обед с декларация на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), накараха председателят на комисията да се разпореди за изключване на микрофона. (Става въпрос за декларация, в който БАПОП заявява, че „протестните действия в настоящия момент не са решение на проблемите ни, още повече, че институциите полагат усилия да ги решат“ – виж декларацията ТУК).

„Връх“ в красноречието на Велин Георгиев бе, когато нарече министъра „сатана“.

Подобен тон и слова залата не бе чувала до момента и всички се надяваме да не чуе никога повече.

Причина за неовладените емоции бе точката от изслушването на Кирил Вътев, която касаеше плащанията по де минимис и по украинската помощ, по която по-големите производители бяха достигнали тавана.

Шефът на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов съобщи, че по украинстата помощ, чиито бюджет бе 426 млн. лв., са изплатени 381 719 000 лева на 35-36 хиляди бенефициенти. Остатъкът е 44 280 000 лв. От тях около 5 милиона лева ще бъда платени според новия таван от 280 000 евро (до вчера той бе 250 000 евро.)

Георги Тахов заяви, че допълнителните малко под 60 хил. лв. ще бъдат изплатени максимум до седмица, след като ЕК пренотифицира помощта, а УС на ДФЗ я утвърди.

92-ма производители са достигнали досегашния таван от 250 000 евро по държавната украинска помощ.

Останалите нераздадени 39 милиона лева ще бъдат разпределени към кандидатствалите по украинската помощ като втори транш с коефициент на намаление.

Относно помощта де минимис Георги Тахов посочи,

че бюджетът е 47,5 млн. лв., които ще се разпределят по равно между животновъди и растениевъди. Ставките ще се определят, когато спре приемът на заявлнения и стане ясно колко са заявителите. Приемът започна в общинските служби на 20 ноември и ще продължи до 30 ноември. До днес за помощта са кандидатствали 13 000 души, очаква се техният брой да стане към 30 000.

Директорът на ДФЗ поясни, че база за тази малка държавна помощ е 2022 г. (защото 2023 г. не е приключила финансово). Изключение има при производителите на картофи и на грозде, за които се взима и 2023 г. по искане на браншовиците.

Кирил Вътев трябваше да отговори на депутатски въпрос защо в разпределянето на де минимис ще участват и по-големи животновъдни ферми, а не както е записано в меморандума от протеста – помощ за най-малките.

Министърът обясни, че няма дефиниция кои фермери са най-малките. Животните в говедовъдни стопанства са разпределени условно като малки – с до 50 броя животни, средни – с до 200 и големи – над 200 броя. Затова по де минимис при животните ще има три ставки – за малки, средни и големи, като малките ще са с най-високи ставки.

Мария Степанчева каза, че след заседанието, на което е било решено тази държавна помощ да бъде разпределена с еднаква ставка към всички животновъди, се е почувствала обидена, когато е разбрала, че политическият кабинет на аграрното министерство е решил да направи три ставки – за малки, средни и големи.

„Ако това се случи, ще предизвикам проверка на ОЛАФ,

откъдето да посетят най-малките животновъди, за да видят при какви условия работят“, каза Степанчева. Тя посочи, че даването на средства на най-малките стопани, които нямат обори, силажни ями, не отвеждат тора, продават млякото в шишета, не плащат данъци и не инвестират, за да минат на по-високо ниво, са пари, изсипани в каца без дъно. Мария Степанчева смята, че дребните фермери конкурират нелоялно производителите, които работят според европейските условия и са данъкоплатци. Същите получават обвързано подпомагане, защото „мандрите дават бележки за количество мляко кой колкото си иска“, каза тя.

Бойко Синапов започна кротко

с думите, че който има 2000 животни има 2000 главоболия, и съответно производителите с малък брой животни са по-безгрижни. Той обвини Кирил Вътев, че не е успял да убеди Януш Войчеховски за необходимостта от подпомагане на млечния сектор у нас. „Не сме алчни“, декларира Синапов.

Карамфила Гюрова от „Гимел“

– фирмата с най-много оранжерийни площи, директно атакува министъра с въпроса: „Имате ли планове да изплатите украинската помощ така, както е написано в меморандума?“

Тя сподели изчисленията си, че таванът от 280 000 евро се достига при оранжерии с до 37,9 хектара. Регламентът е удължен до средата на 2024 г., което означава, че максималната сума за трите години на украинската помощ ще може да се плати на оранжерии с до 2,64 хектара. По думите й заради поскъпналата цена на газа през зимата едва 200 декара покрити площи ще се отопляват, за да се отгледат домати и краставици. „Смятам, че сте длъжен да изпълните ангажимента, който сте поели – отпадане на тавана“, каза ултимативно Гюрова на Вътев.

В същия дух и още по-краен бе Димитър Зоров, който направо каза, че земеделският министър ще носи отговорност за унищожаване на българското животновъдство.

„Ако Народното събрание ми нареди да наруша европейски регламент, ще го извърша“

заяви твърдо Кирил Вътев. Той посочи точките в меморандума от протеста и каза, че ги е изпълнил. Отпадането на тавана не зависи от България, а от Брюксел и въпреки че има решение на правителството и разговори на премиера с председателя фон дер Лайен, тази цел е останала непостигната.

Относно де минимис земеделският министър влезе в пряк диалог с г-жа Степанчева. Той каза, че ако ставката бе останала еднаква, всеки животновъд би получил по лев и нещо за животно. Колко биволи отглеждате вие, попита министърът. След като получи отговор, Кирил Вътев сметна, че субсидията за фермата на Мария Степанчева ще е към 1600 лева, които няма да направят живота ѝ прекрасен. Но ако тази сума отиде при дребен фирмер, ще донесе радост в семейството му. „На мен лично ми е неудобно да коментирам темата“, призна Кирил Вътев.

Председателят на комисията Десислава Танева заяви, че комисията твърдо застава зад решенията на министъра.

Leave a Comment