Евродепутатите отхвърлиха законопроекта за орязване на пестицидите

Стълбът на Зелената сделка се срути, защото не е съгласуван с фермерите

Депутатите унищожиха централен стълб на Зелената сделка на Европейската комисия в сряда, отхвърляйки законопроекта за намаляване на употребата на пестициди в земеделието в гласуване, което смая еколозите и възхити консерваторите и земеделските групи.

Eвродепутатите категорично отхвърлиха законопроекта с 299 гласа „против“, 207 „за“ и 121 „въздържал се“, съобщи „Политико“.

„Това е много мрачен ден за обществото като цяло и за околната среда, а също и за фермерите“, каза евродепутатът от австрийските Зелени Сара Винер, ръководител на досието в парламента от комисията по околна среда.

Законопроектът, предложен от изпълнителната власт на ЕС през юли 2022 г., имаше за цел да намали наполовина употребата и риска от химически пестициди в ЕС, които са свързани с повишени нива на рак и заболявания като болестта на Паркинсон, както и влошаване на околната среда, включително намаляването на опрашващи насекоми, без които фермерите не могат да отглеждат култури.

Той също така насърчава възприемането на нехимични методи за третиране и по-малко токсични биологични пестициди.

Но мярката се сблъска със съгласувано отблъскване  от лобита в областта на земеделието и агробизнеса и консервативни законодатели поради опасения, че ще навреди на жизнеспособността и конкурентоспособността на фермерите в ЕС.

Най-голямата група в парламента, дясноцентристката Европейска народна партия, нарече резултата “ сензационен „. В него се казва, че това е  отхвърляне на левия екстремизъм .

„Това показва, че намаляването на пестицидите трябва да се направи с фермерите, а не срещу тях“, каза германският консервативен депутат Норберт Линс.

Гласуването в парламента бележи края на пътя за законопроекта за пестицидите, който след почти година и половина преговори така и не стигна до последния етап от преговорите, в който изпълнителната, междуправителствената и законодателната власт на ЕС изковават окончателно споразумение.

Винер реши да изпрати текста обратно на комисията по околна среда за преразглеждане, но предложението беше отхвърлено с 324 гласа срещу 292.

Огорчена, тя каза: „Мнозинството от членовете на ЕП дадоха приоритет на печалбите на големите земеделски компании в ущърб на здравето на нашите деца и на планетата.“

Провалът на законопроекта идва на фона на засилените лобистки усилия от страна на агрохимическата индустрия, според  екологични групи  и  наблюдатели на индустрията .

„Най-накрая!! Най-накрая @EUparliament признава, че регламентът за #пестицидите е бил лошо калибриран, нереалистичен, нефинансиран… просто чист идеологически текст!“, написа в Х Кристиане Ламберт, президент на Европейската фермерска група Copa.

Leave a Comment