USDA: Русия и Китай с рекордни зърнени производства, износът на Украйна ще падне с 12 млн. тона

Очаква се супер рекорд в световното производството на царевица – 1,22 милиарда тона, от САЩ, Аржентина и ЕС

Прогнозата за руската пшеница се коригира зо 90 млн. тона

В последния доклад Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) преразгледа нагоре своите прогнози за руското производство на пшеница за 2023-2024 г., като го увеличи от 85 на 90 милиона тона. Това трябва да бъде втората най-висока реколта от зърнени култури в историята след 2022 г. с рекордни обеми и последващ бум на износа, който Москва сега има за цел да забави. Забавянето е отчасти доброволно, за да избегне прекомерно обезценяване на пшеницата, отчасти поради спад в търсенето, причинен в някои райони на Северна Африка (като Египет и Тунис) поради трудности при достъпа до твърда валута.

USDA очаква руският износ на пшеница да се увеличи до 50 милиона тона (+5,3%), с последващо намаляване на вътрешните запаси до под 12 милиона тона (-18,4%).

Исторически връх от 650 млн. тона зърно, сред което и ГМО, се отчита за Китай

Китай , другият основен играч, който през последните години увеличи своите запаси от пшеница, царевица, соя и ориз, прихващайки товари от всички континенти и обръщайки малко внимание, поне в миналото, на изкупните цени, избра паралелен път. 

Наред с вноса, което поставя Китай на първо място сред основните световни купувачи с 91,7 милиона тона маслодайни семена, изтеглени между януари и октомври 2023 г. (+19,51% спрямо същия период на предходната година) и над 46 милиона зърнени култури, внесени през първите десет месеца на тази година (-3,88%) , Пекин е избрал пътя на иновациите, научните изследвания и развитието за внедряване на вътрешни производства.

Шокът в цените на храните, особено във фаза на икономическа депресия и високи нива на безработица, би бил доста труден за справяне за Китайската народна република. Следователно бившата империя прилага тласък на вътрешно производство, подкрепен от изследвания, използване на генетично модифицирани организми (ГМО), развитие на диверсифицирани вериги за доставки, последвано от увеличаване на реколтите.

Производството на зърнени култури в Китай се очаква да надхвърли 650 милиона тона тази година за девета поредна година и да достигне исторически връх, въпреки че някои земеделски земи са били засегнати това лято от горещи вълни и проливни дъждове.

Увеличението на реколтата ще се дължи отчасти на увеличаване на обработваемата площ и на приемането на високодобивни сортове култури. Новината е добра според анализаторите, тъй като увеличаването на стабилността на производството на една от основните страни в света ще доведе до спокойствие в международната сфера както по отношение на безопасността на храните, така и на цените . 

Украйна няма сделки

Украйна , друг стратегически играч в световния баланс на зърнените култури, страда от неподновяването на споразумението за Черноморската зърнена инициатива . Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че “ откакто бяха активирани преди шестнадесет месеца, коридорите са позволили износа на 100 милиона тона украински стоки и хранителните продукти са допринесли за повече от половината от общия обем“ .

Липсата на споразумение, въпреки ангажиментите, поети на няколко пъти от Турция и ООН , трябва да доведе до спад в износа на украинска пшеница (който отчасти изглежда е бил ограбен от руснаците), с 12 милиона тона в сравнение с над 17 милиона за реколта 2022-2023 г., макар и много трудно.

Аржентина вдига производството на царевица с близо 62%

Що се отнася до царевицата , оценките на USDA отбелязват подобрение в сравнение с предходната прогноза за октомври . Ръстът на производството в САЩ (+11,1%), в ЕС (+14,4%) и в Аржентина (+61,8% ) би трябвало да доведе световните реколти до висоти, никога не достигани през последните години, на 1,22 милиарда тона (+5,5% в сравнение спрямо предходната година), способни да стимулират и световните акции (+5,3%). Това са сигнали, които, с изключение на изненади в международен мащаб, трябва да успокоят цените .

Leave a Comment