Германските фермери обещаха на протест „горещ януари“

Недоволството избухна, когато финансовият министър отряза субсидията за дизела и реши да обложи селскостопанската техника с данък

„Край вече!“ Това мото на днешния голям протест на земеделците срещу плановете на правителството на Германия за премахване на субсидията за дизелово гориво в селското стопанство и освобождаването на земеделската техника от данъци беше почти във всяка реч при Бранденбургската врата пред няколко хиляди фермери. Във въздуха се носеше намек за нови избори, пише немското издание topagrar.

Прочети още:

Немските фермери излизат на протест заради идея да се спрат субсидиите за дизела

Президентът на фермерската организация DBV Йоахим Руквид също даде да се разбере, че няма да има компромис с асоциацията на фермерите относно данъка върху селскостопанския дизел и превозните средства. Предложенията на „светофарната“ коалиция ще трябва да бъдат изтрити, в противен случай ще има „горещ януари“, заплаши Руквид.

Според него планираните нови данъчни тежести от почти един милиард евро са просто „твърде много“. Поради това той каза, че държи федералния земеделски министър Джем Йоздемир отговорен: „Очакваме той да вложи сърцето и душата си в подкрепа на семействата на фермерите!“ Сега Йоздемир трябва да окаже натиск, каза Руквид, който призова за справедливост към министъра на земеделието.

Но разочарованието сред фермерите е по-голямо от всякога. Йоздемир също го разбра, когато започна речта си сред освирквания и подвиквания. Междувременно протестът стана толкова шумен, че Руквид трябваше да застане пред министъра, за да го защити. Това, което каза, не убеди масите.

Йоздемир изрази разбиране за положението на фермерите и поднови критиките си към плановете за икономии на финансовия министър Кристиян Линднер и канцлерът Олаф Шолц, които той също смята за прекомерни в случая със селското стопанство. Йоздемир обеща да работи, за да гарантира, че „тази строгост няма да се случи“.

LsV иска селскостопански дизел като своите съседи от ЕС

Но това не беше достатъчно нито за демонстрантите, нито за представителя на другата фермерска организация – LsV – Клаус Хохрайн. Той се позова на конкуренцията в други страни от ЕС, които или трябва не трябва да площот никакви данъци или само няколко цента на литър за селскостопански дизел. Само от съображения за конкуренция не е достатъчно възстановяването на малко над 21 цента/л да бъде запазено, поиска Хохрайн. Той призова за „истински селскостопански дизел“ по модела на съседните страни.

Leave a Comment