Технологични иновации при сеитба

В днешно време земеделските производители са изправени пред редица предизвикателства, като започнем с продължаващата война в Украйна, която разтърси зърнените пазари и продължим с климатичните промени, по-високите амбиции на Европа относно околната среда, зелени политики, изисквания за торови норми и какво ли още не. 

Днес повече от всякога фермерите търсят начини за оптимално оптимизиране на разходите в стопанството си, така че да постигнат максимален резултат във всяко едно направление. 

Именно тук основна роля има земеделската техника в стопанството. 

Могат ли иновациите да донесат по-високи добиви?

Оптимизирането на сеитбата чрез инвестиране в нови и модерни технологии, сред които и високоскоростни сеялки, гарантира не само бързина, точност и прецизност, но много повече – пряко редуциране на производствените разходи в стопанството и успех при реколтата с редови и зърнено-житни култури.

Изборът на земеделците за бърза и прецизна сеялка често е лидерът на пазара Väderstad Tempo. Шведската марка, чийто официален представител за България е Titan Machinery, впечатлява целия свят със своята висока производителност и прецизност от години насам. 

През 2017 г. сеялките Väderstad Tempo поставиха световен рекорд за най-много засети площи, а именно 502 хектара за 24 часа. Оттогава те станаха първият избор на фермерите при нужда от пролетна и/или есенна сеялка.

Какви видове сеялки се предлагат?

Väderstad Tempo се предлага в 5 серии, всяка от които разполага с няколко модела – пролетни и есенни сеялки, покриващи всички типове земеделски стопанства – малки, средни и големи.

– Tempo T 6-7

Tempo T е навесна високоскоростна машина, налична във версия със шест или със седем секции, както и торовнасяне (опционално). С нея земеделците могат да сеят царевица, използвайки 6 реда с междуредие 700 мм или слънчоглед и соя, използвайки 7 секции при 600 мм, както и рапица, използвайки 6 секции при 500 мм.

Машината може да бъде оборудвана с бункер за тор с обем 1200 литра, както и торовнасящи дискове.

– Tempo F 6-8

Tempo F e прикачна високоскоростна машина, налична във версия със шест или с осем реда и торовнасяне (опционално за едновременно внасяне на семена и торове). Разположението и дизайна на опорните колела поддържат избраната работна дълбочина при всякакви условия и гарантират равномерни посеви. Освен това с прикачната техника се редуцира тежестта върху трактора, което води до намаляване на притъпкването на почвата.

– Tempo V 6-12

Tempo V е налична във версия от шест до дванадесет реда, включително и нечетен брой. Тук интересното е, че тази техника е подходяща за сеитбата на различни видове култури. Може да се агрегатира към трактор с над 100 к.с

– Tempo R 12-18

Този модел е навесна високоскоростна техника с твърда рама, налична с 12 или 18 изсяващи секции, предоставяща възможност за торовнасяне. Благодарение на регулируемото междуредие е възможно изсяването на различни видове култури с една и съща машина. Подходяща е за трактор с над 250 к.с.

– Tempo L 12-24

Tempo L е сеялка-рекордьор. Това е прикачна високоскоростна машина с изключителна производителност. Tempo L има двойно по-голям капацитет от традиционната сеялка. Подходяща е за трактор с над 250 к.с.

С всички серии Väderstad Tempo гарантира сеитба в срок, точност и ненадмината скорост.

Leave a Comment