Църквата почита първия великомъченик свети Стефан

Днес православното християнство чества свети Стефан – първият християнски великомъченик, архидякон и един от Седемдесетте апостоли. Името му в превод означава венец.

На третия ден на Коледа на Стефановден семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. На бялата покривка трябва да има свинско с кисело зеле и баница с месо.

Стефан е елинизиран евреин, приел християнството и ръкоположен за дякон. Той е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина.

Апостолът е убит с камъни пред стените на Йерусалим през 35 г. (33-36 г.) по нареждане на Синедриона в Йерусалим. Уплашени от разрастването на християнската вяра, еврейските свещеници го обвинили, че предава старите закони. На свой ред той нападнал първосвещениците, че не спазват писанието.

Паметта на свети Стефан се почита от Православната църква на 27 декември, а от Католическата – на 26 декември по Коледа. На 2 август се възпоменава пренасянето на светите му мощи.

На името на светеца е и Желязната православна църква в Истанбул. Тя е наречена Свети Стефан и заради Стефан Богориди – внук на Софроний Врачански, уважаван и приближен до двамата султани Мустафа IV и Махмуд II, и покрай това направил добрини на българите. Княз Богориди дарява свой имот в квартал Фенер, за да може да се построи бъдещата Желязна църква.

Днес имен ден празнуват Стефан и Стефка, Фанко, Фани, Теньо, Венко, Венета, Венцислав, Венцислава, Кита, Китана, Стамен, Станко, Стайко, Стойко, Стамена, Салина, Савина, Стоил, Стою, Стоян, Станимира, Станислав, Джулия, Стоичко, Чанко, Цако, Цанко и други.

Leave a Comment