Протестът на немските фермери се очаква да блокира днес огромни части от Германия

Демонстрантите затвориха магистрали, тежки машини влязоха в Берлин

Още по тъмно тази сутрин фермери започнаха да пристигат с тежки машини в столицата на Германия Берлин за демонстрации срещу плана на правителството да намали земеделските субсидии. Очакват се големи нарушения на транспорта в няколко региона в понеделник поради демонстрациите, съобщи Дойче веле. Финансовият министър Кристиан Линднер от неолибералните Свободни демократи (FDP) призова фермерите да се „обърнат“, добавяйки, че селското стопанство е „силно субсидиран сектор“. В същото време обаче консервативната опозиционна коалиция ХДС/ХСС, крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) и дясната популистка Свободни избиратели изразиха подкрепата си за протеста на фермерите.

Министър-председател на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, Хендрик Вюст, изрази разбиране за протестите, но призова фермерите да спазват закона. 

Протестите на фермерите доведоха до първите смущения в понеделник в части от Северна и Източна Германия.

Фермерите са използвали стотици трактори, за да блокират достъпа до магистрали в източната провинция Мекленбург-Предна Померания. 

Земеделските стопани се радваха на подкрепа за своята кауза — противопоставяне на планирано намаляване на субсидиите за дизелово гориво — от компаниите за пътни превози, които са против предложеното увеличение на таксите за камиони. 

Прочети още:

Германските фермери победиха частично, но решиха да продължат протестите

В област Клопенбург в северозападна Долна Саксония федерална магистрала е блокирана от около 40 машини.

Блокирането на платната на федералните магистрали представлява престъпление,“ написаха от полицията на близкия град Олденбург в X, бивш Twitter.

Фермерите протестират срещу планираното намаляване на субсидиите за дизелово гориво, обявено като част от корекциите на федералния бюджет.

Правителството реши да направи съкращенията като част от стремежа си да спести около 60 милиарда евро във фондове, които са били пренасочени заради заеми в периода на COVID , ход, който конституционният съд на Германия определи като незаконен.

Асоциацията на германските фермери (DBV) призовава за обща стачка, която започва днес в знак на протест срещу мерките.

Канцлерът Олаф Шолц каза, че правителството има за цел да продължи да се стреми към неутрално по отношение на климата бъдеще, укрепване на социалното сближаване и подкрепа на Украйна във войната срещу Русия, но сега ще трябва да направи това със „значително по-малко пари“.

Протестът на фермерите в понеделник се очаква да причини големи смущения в движението в цяла Германия, като магистралите за трактори и центровете на градовете ще бъдат парализирани.

В понеделник са планирани митинги в северните градове-щати Хамбург и Бремен, Саарбрюкен в западната провинция Саарланд, Потсдам в източната провинция Бранденбург, Бон в западната провинция Северен Рейн Вестфалия и в Мюнхен в югоизточната провинция на Бавария.

Планирани са също демонстрации в Магдебург и Хале/Заале в източната провинция Саксония-Анхалт, в Ерфурт в централната провинция Тюрингия, във Висбаден в централната провинция Хесен и в Равенсбург в Баден-Вюртемберг на югозапад.

Leave a Comment