Иван Кабуров към министър Вътев: Имам скъпа оранжерия и 21 служители, но през зимата не работят

Производителят представи пред Кирил Вътев идеята за въвеждане на отчетност чрез кашони, предоставени от министерството

Земеделският министър Кирил Вътев започна серия от посещения на земеделски стопанства в страната. Днес той бе в модерната оранжерия на Иван и Десислава Кабурови в с. Мало Конаре, Пазарджишко. Заедно с него бяха заместник-министър Александър Йоцев и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Иван Кабуров, който е и член на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БОПОП), посрещна групата в празната оранжерия, затворила повърхност от 8 декара. Преди това той разказа пред журналисти, че е изкоренил доматите от предишната реколта около 20 декември, въпреки че те са били развили към върха още две китки. „Ако имах по-евтино отопление, можех да прибирам продукция до 15 януари. Наложи се да изкореня доматите, тъй като заради късия зимен ден на плодовете им са нужни повече дни, за да узреят. Освен това заради храненето им и отоплението щях да натрупам загуби“, обясни той.

„По този начин една скъпа и модерна оранжерия, със сензори, вентлатори, автоматизирано хранене и други екстри, която успяхме да построим с помощта на финансиране по мярка 4.1 от ПРСР, ще я ползваме като обикновена полиетиленка. Вместо да отгледам зимна продукция, аз ще засадя следващата реколта в началото на март, когато са отминали февруарските мразове“, поясни малко по-късно и пред министър Вътев Иван Кабуров. Той каза, че е освободил и работниците – общо 21, и те са в бюрата по труда.

Земеделският министър изказа съмнения за целесъобразността от отглеждане на зимни зеленчуци у нас, като сравни разходите с тези в по-топлите страни като Гърция, Турция и Испания. Там топлината е естествена заради по-южния паралел, а тук плащаме за нея. Струва ли си?, запита се министърът.

Разговорът продължи в посока напояване. Запитан има ли проблеми с напояването, оранжерийният производител от с. Мало Конаре си припомни, че са изминали две години, за да получи разрешение за сондаж от Басейновата дирекция. Трябвало да прави заснемане, да изследва лабораторно водата (все едно ще добивам минерална вода, вметна той). Сега, когато има 5-годишно разрешение да ползва подземната вода, трябва да внимава да не пропусне срока за подновяване на разрешителното, защото в противен случай всичко започва отначало.

Както за Иван Кабуров, така и за другите земеделци, разрешението за сондаж е ходене по мъките

Преди това Кабуров е искал да узакони стар сондаж с дебит от 600 кубика на 40 метра дълбочина, но от дирекцията му обяснили, че първо трябва да разруши сондажа и тогава да го създаде наново.

Кирил Вътев заяви, че е, засега, в успешни разговори с еко-министъра, като тук целта е да се напише такова законодателство, че държавата да е длъжна да осигурява вода на земеделските производители, вместо да създава препятствия.

Министърът запита производителя на зеленчуци как си гарантира продажбата на произведената стока. Подписва ли предварителни договори за изкупуване на определени обеми и те спазват ли се?

Кабуров каза, че не сключва предварителни договори, защото е наясно, че дори и да има такъв договор, ако търговецът няма интерес да получи продукцията, той просто я отказва. И обратно: Когато дадена стока върви, от веригите дори се карат на производителите защо не са отгледали повече стока.

Според производителя земеделците у нас могат да произвеждат по-големи количества продукция, ако има сигурност. Сигурността се изразява в това да знаят, че нелояните производители, търговци и вносители ще бъдат възпрепятствани да подбиват пазара като или не внасят ДДС, или го внасят, но при ненормално ниска обявена цена пред митническите и данъчните власти.

Иван Кабуров показа на гостите един картонен кашон, който може да побере между 6 и 8 кг домати. Неговата идея е държавата да раздаде на производителите безплатно подобни еднотипни кашони с едно и също лого, по което да се разпознават кашоните. Цената им е 1 лев („Дори по-малко“ – поправи го министърът). Тези кашони ще са за еднократна употреба и чрез тях държавата може да следи продажбите на зеленчуци и на база на това да определя размера на субсидиите за всеки производител, а НАП – данъците, които трябва да се внесат. Освен това този нищожен разход ще допринесе за решаването на важния проблем с пренасянето на заболявания чрез опаковките.

„Това е интересно предложение, ще го обмислим“, обеща Кирил Вътев.

Прочети още:

Как МЗХ може да изсветли зеленчукопроизводството и да създаде кооперативи с един обикновен кашон

Министърът повтори още веднъж за огромната полза, която биха имали производителите, ако се сдружават – нещо, което Западът прави от сто години.

Зам.-министър Александър Йоцев припомни, че приемът по процедурата за създаване на центрове за заготовка на продукцията по Плана за възстановяване и устойчивост вече е към края си. „Има подадени предложения, ще видим колко ще бъдат одобрени“, каза той. Г-н Йоцев заяви, че е рано да се отговори на въпроса в кои области ще бъдат създадени тези центрове.

Leave a Comment