Кирил Вътев: Мислим за украинската и енергийната помощ, и за данъчни насърчения

Бюджетът за подпомагане на стопаните е с 500 млн. повече през 2024 г.

Не може да даваме субсидии без ангажименти!

И тази година ще има помощ за напояване„, съобщи днес пред журналисти в с. Мало Конаре при оранжерията на сем. Кабурови земеделският министър Кирил Вътев.

За украинската помощ той каза, че това е тема, по която министерството не е спирало да работи, тъй като всички земеделски производители я очакват. Вътев уточни, че има средства за нея, още повече, че тази година бюджетът за подпомагане на земеделците е увеличен с 500 млн. лева и е 3,6 милиарда лева.

Друг е въпросът кои са реално ощетените от Украйна и кои не са„, вметна министърът.

На въпрос дали ще бъде определено енергийно подпомагане, за да може оранжерийните производители да отгледат българска зимна реколта зеленчуци, Кирил Вътев заяви: „Хубаво е за оранжериите да се знае, че България плаща най-високата ставка от над 8 000 евро на хектар за оранжерия. Гърция не плаща за оранжерийно производство, а в Румъния ставката е малко над 2000 евро. Темата за това колко си струва да поддържаме толкова скъпо производство стои отворена. Тя не е решена и няма да се реши лесно.“

Според земеделския министър темата за оранжериите е „много интересна и най-накрая тя трябва да бъде анализирана съвсем обективно.“

На пазара има конкуренция. Ние не можем да забраним вноса или вътрешнообщностните доставки от други европейски страни – Испания, Италия … Има топли райони, където не правят тези енергийни разходи. Трябва сериозно да си зададем въпроса има ли смисъл през зимата да произвеждаме българска продукция в оранжериите с толкова високи енергийни разходи.
Да, темата подпомагане и компенсиране на енергийните разходи е на дневен ред, никой не я отхвърля. Но големият въпрос е докъде можем да бъдем конкурентни и колко си струва това да се прави
.“

Предложението на оранжерийни производител Иван Кабуров да се въведат стантартизирани кашони, чрез които да може да се контролира и производството, и плащането на данъци, министърът определи като „много интересна идея, която трябва да се обсъди с финансовото министерство“.

Прочети още:

Иван Кабуров към министър Вътев: Имам скъпа оранжерия и 21 служители, но през зимата не работят

Аз лично съм „за“ сериозни данъчни насърчения на земеделските производители, за да излязат на светло„, каза Кирил Вътев. „Защото не може просто да се дават субсидии без ангажименти … Ние всички сме държавата. Не може само да искаме. Трябва да видим и ние какво правим.

На въпрос какви могат да бъдат данъчните насърчения, министър Вътев даде пример: „Продаваш стока с ДДС върху 1 лев, тоест за 1,20, и след определено време НАП възстановява ДДС, но заедно с някакъв процент допълнително, за да те насърчи. Това е форма на данъчна регулация, която се явява чиста субсидия. Субсидията трябва да дава резултат. Трябва да има продукт на трапезата.“

Кирил Вътев призна, че идеята за данъчно насърчение е споменавана, но не е обсъждана сериозно. Тя е въпрос на доста обстойни анализи за бюджета. Ако има такова насърчение, ефектът ще е, първо, да се изсветли сектора. И второ, да се субсидира произведен и продаден продукт. „Но трябва да видим дали тази идея не противоречим на някой регламент„, обърна внимание шефът на министерството.

Той доразви темата с думите: „Отдавна се знае, че сивият сектор е голям, но битката с него не е лесна. В почти всички държави има сив сектор в рамките на 10%, но тук е много по-голям. Трудно е да бъде измерен и всеки си артикулира различни числа. Без участието на самия сектор, държавата сама нищо не може да направи. Това ще стане постепенно със сдруженията и с центровете за заготовка. Големият ни проблем е, че ние не обичаме да се сдружаваме и да се кооперираме, за да си намалим разходите и да станем по-конкурентни. И в същото време се състезаваме на пазара, конкурираме се само с кооператива. Те са го решили този проблем отдавна. Сдружаването изисква коректност и дисциплина. Но няма как да сме конкурентни всеки сам за себе си.

При нас темата за спиране на субсидиите за газьола не стои, потвърди Вътев.

Според него гогато има обективни причини за протест, няма как човек да не ги подкрепи. „Погледнете Германия“, каза той. „Там на страната на земеделците излязоха децата с играчките да ги подкрепят, излязоха и жп работници. Нещата са много сериозни. И като цяло има напрежение в държавите от ЕС. Аз се надявам, че Европейската комисия трябва много сериозно да се замисли, тъй като вече е публична тайна, че се подготвя либерализиране на украинския внос за целия ЕС. Да, обаче, той произведен ли е при всички тези стандарти на ЕС, които оскъпяват продукцията при всички екологични изисквания? Нищо подобно. Мисля, че няма да има страна, която да не реагира на тази либерализация . Мисля че това много добре се разбира и от политиците в Брюксел, и ще се реагира адекватно на това намерение„, коментира друг проблем на хоризонта министърът.

Leave a Comment