Илия Проданов, НАЗ: Малките и средни зърнопроизводители имат остра нужда от подпомагане с 20 лв./дка

Само финансовият министър може да каже откъде ще дойдат тези пари

Към момента цените на земеделските продукти, които произвеждаме са толкова ниски, че не са били такива в последните 10-15 години.“

Не мисля, че трябва да свързваме меморандума (подписан) през септември 2023 г. с положението в момента. Към сектор Зърнопроизводство беше насочена точка 1 за вноса от Украйна. Официално Украйна не изнасяше за България, неофициално внасяше през Румъния, като преправяха документите на стоките. Това и нашият министър го твърди.“

Това каза пред националното радио председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов по повод обявената в събота готовност на сектора за протест и блокади.

Илия Проданов посочи, че Украйна не си е спазила договорката да не изнася за България продукция. „Дори и към момента трябва да действат лицензионните режими, но се оказва, че стока влиза в България и без лицензи. Не мисля, че имаме изпълнение по точка 1 на меморандума„, отсече той.

„Нямаме нищо против държавата да помага на Украйна, но това не трябва да е за сметка на българските производители… Фермерите в цяла Европа са в много тежко положение. Негативната енергия, която се трупа, е много голяма,“ обобщи ситуацията председателят.

Илия Проданов уточни, че за днес има планирана отпреди декларацията на НАЗ среща със земеделския министър. „Каква ще бъде реакцията, ще разберем още днес. Надявам се на реакция и от страна на министър-председателя и на финансовия министър. Определено ни чакат тежки преговори.

Според него е реалистичен вариантът да се стигне до протести. „Организацията ще отнеме няколко дни, така че ние сме в готовност,“ изясни председателят на НАЗ.

Той бе категоричен, че предстоящата ротация на властта няма нещо общо с декларацията. „Нямаме никакви искания, свързани с оставки и смени, но няма да се поколебаем да ги поискаме, ако се наложи.“

Илия Проданов съобщи и какви са исканията на асоциацията: ставка от 20 лева на декар за пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и ечемик.

Таванът на украинската помощ означава, че ще бъдат подпомогнати малките и средни стопанства, а не най-големите… Не мога да кажа каква ще е общата стойност, според нас ще е около 400 милиона лева“, уточни председателят. „Единствено финансовият министър може да каже откъде ще дойдат тези пари“, допълни той.

Браншовикът напомни, че през февруари се очаква комисарят по търговията в ЕК да обяви пълна либерализация за стоките от Украйна – нещо, с което не само българските фермери не са съгласни.

По искането за държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната Илия Проданов обясни: „В една част от България големи фирми дават много висока рента, която е доста над пазарната и доста над възможната за един земеделски производител. Това е с цел хората, които работят в землището – местните фермери, да бъдат фалирани, площта да се вземе от тази голяма фирма и след това рентата отново слиза на нива, които са разумни за производство на земеделска продукция. Този процес не бива държавата да допуска да се случва“, каза той.

Leave a Comment