5 земеделски министри настояват в писмо до Брюксел да се наложат мита върху украинското зърно

Българският министър Вътев потвърди, че участва в искането

България и още четири източноевропейски страни от Европейския съюз настояват в съвместно писмо до Евпейската комисия Брюксел да наложи мита върху вноса в ЕС на зърнени култури от Украйна, съобщи БТА като цитира Ройтерс. Министър Кирил Вътев е потвърдил новината пред българската телеграфна агенция.

Министрите на земеделието на Унгария, България, Полша, Румъния и Словакия упрекват украинските зърнопроизводители в нелоялна конкуренция, е съобщил днес унгарският министър на земеделието Ищван Над.

В писмото министрите настояват за ответни мерки спрямо вноса на по-евтини селскостопански продукти от Украйна. Те посочват, че той ограничава износа на земеделска продукция от техните страни, според ведомоството в Будапеща.

Петте държави, чиито земеделски министри са подписали писмото до ЕК, са сред шестте членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото са необходими на вътрешните им пазари. Това свръхпроизводство е ключов фактор за гарантиране на европейските доставки на храни и за запазване на стратегическия суверенитет на Евросъюза, посочват земеделските министри.

Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия „търпят значителни щети“, откакто ЕС отмени квотите за внос и премахна митата върху импорта на украински зърнени култури, се казва в писмото.

Министрите на земеделието призовават също така Еврокомисията да проучи украинските производствени практики и да посочи в доклад дали те са в съответствие със стандартите на Евросъюза. 

Писмото е адресирано до заместник-председателя на ЕК с ресор „Икономика в интерес на хората“ Валдис Домбровскис и до еврокомисаря по въпросите на земеделието Януш Войчеховски, посочва Ройтерс.

Само преди два дни Националната асоциация на зърнопроизводителите предупреди, че се подготвя за протести и блокади, а една от важните причини за това е прекомерният внос с лицензи и без тях на украинско зърно.

Leave a Comment