Ще има бюджет за подпомагане на зърнения сектор, но размерът не е ясен

По изчисления на министър Асен Василев от декември м.г., е възможно да се съберат 200 млн. лв.

Ще има бюджет за подпомагане на зърнения сектор. Средствата ще дойдат от осигуреното национално съфинансиране по интервенции, които вероятно няма да бъдат отворени тази година. Три дни финансисти в земеделското министерство са изчислявали какви средства могат да бъдат събрани, а министър Кирил Вътев отказа да назове определена сума, тъй като според него числата са несигурни в момента. Към март-април ще има по-голяма яснота, а освен това е възможно и бюджетът да се увеличи, каза снощи той по време на блиц контрола в парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите. За всеки случай той каза, че първо ще бъде осигурена сумата за финансово подпомагане на земеделците при напояването, а остатъкът ще бъде разпределен като „украинска помощ“, която ще се разпредели към възможните бенефициенти. При участието на зърнопроизводителите в това подпомагане, ставките ще бъдат изчислени по нов начин, тъй като в този сектор площите са големи.

Въпросът за възможното подпомагане, поискано от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в декларация, изпратена на 13 януари т.г., бе първи от серията въпроси към Кирил Вътев и бе зададен от председателя Десислава Танева.

Преди да конкретизира въпроса, г-жа Танева припомни, че през декември при обсъждане на националния бюджет украинската помощ, която може да се приложи до средата на 2024 година, не е била заложена от финансовия министър. След обсъждане на възможностите към земеделците да се преведат средства по тази държавна помощ, Асен Василев е заявил, че може да се събере бюджет за подпомагане заради войната от националното съфинансиране по интервенции. Както знаем, през този програмен период националното съфинансиране е увеличено до 65% при предишни 15 на сто. Според финансовия министър по този начим може да се получи сумата от 200 млн. лв., които да се раздадат като украинска помощ.

Министър Кирил Вътев обърна внимание, че вече има уговорена среща на НАЗ с премиера акад. Денков, вицепремиера Габриел, финансовия министър Василев и с негово участие за понеделник, 22 януари, от 16:30 часа.

„Има ли някой, който да не знае, бе бюджет се прави преди началото на годината?“, попита министърът, но после балансира въпроса като отбеляза, че НАЗ е подходила интелигентно като преди да започне демонстрации е поискала среща. Вече са определени и представителите на асоциацията, които ще участват в разговорите с управляващите.

Кирил Вътев припомни, че в момента избуява недоволство от зелените политики в почти всички европейски държави и в този смисъл заявката на НАЗ за протести не е изненадваща, особено предвид изключително ниските борсови цени на зърното.

Leave a Comment