След срещата в Министерския съвет между земеделци и управляващи се реши: Не протести, а разговори

Над 3 часа продължи срещата между представители на Българската аграрна камара (БАК) и Националната асоциация на зърнопроизводителите, която също е член на БАК, и премиера Николай Денков, земеделския министър Кирил Вътев и заместник-министрите на финансите Георги Клисурски и Ивайло Яйджиев.

Снимка на БГНЕС

Срещата бе в резултат на декларацията на НАЗ с 5 основни искания, първото от които бе „Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

След срещата стана ясно, че преговорите ще продължат оттук нататък в Министерството на земеделието.

„Очаквам към края на седмицата да има яснота за ставките сектор по сектор“, каза на брифинг след разговорите Илия Проданов, председател на НАЗ.

Това означава, че, въпреки че схемата за украинската помощ не бе заложена в бюджета, средства все пак са се намерили, както за всички подпомагани до момента сектори, така и за зърнопроизводството.

Този път подпомагане ще получат тези, които действително имат крайна необходимост от него, стана ясно от изявленията.

На срещата е станало дума и за останалите искания, едно от които е да се активизира приемането на важни закони и нормативи, за което МЗХ ще получи подкрепа.

Участниците във форума решиха да се откажат от протестите, поне засега.

Leave a Comment