В момента зърнопроизводстводителите са 30% на загуба

В момента зърнопроизводителите са 30% на загуба. Проблемът е в драстично увеличените разходи, а не толкова в намалените борсови цени. Балансът между приходи и разходи е разклатен. Така Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ коментира тази сутрин пред БНТ актуалната ситуация.

Прочети още:

След срещата в Министерския съвет между земеделци и управляващи се реши: Не протести, а разговори

Той припомни, че е имало версии, че декларацията на НАЗ от 13 януари е свързана с предстоящата ротация в правителството. Да, свързана е с ротация, но не политическа, а с шанса българските фермери да бъдат заменени с украински, след като ние фалираме, каза той.

Председателят на Тракийския съюз допълни, че вносът на слънчоглед от Украйна у нас има леко намаление. Проблемът с украинския износ не е локален, а глобален. Евтиното зърно на мощната селскостопанска държава се изнася навсякъде в Стария континент и сваля цените, поясни той.

А украинската стока е евтина, тъй като в производството ѝ не се прилагат изискванията по зелената сделка. „За мен зелената сделка е едно огромно зло“, каза Христов. Производителят даде няколко примера, за да илюстрира, че зелените задължителни условия са писани от хора, които са далеч от земеделието. Едно от тях до 15 февруари да не се обработва земята при положение, че така или иначе през зимата няма как да се оре. Но за сметка на това пък има забрана за обработкаве тогава, когато е най-подходящо. Изискването през зимата да има 80% зелена покривка на полето нямаше как да се изпълни през есента, защото това, което засяхме, не поникна, тъй като през ноември не падна и капка дъжд, посочи той. Намаляване употребата на пестициди с 50% Радослав Христов сравни с лекуването на болен, който се нуждае от пълна доза лекарство, но получава само половината.

За зърнопроизводителя не е ясно какво точно се случва с бюджета за подпомагане на фермерите. Съобщиха, че той е увеличен с 500 милиона лева, но в същото време в него не е предвидена украинската помощ, която се раздаде миналата година и костваше над 400 млн. лв. на държавния бюджет. Освен това ставките по различните плащания са по-ниски спрямо 2023 г. Не само за сектор Зърнопроизводство, но и за останалите.

Относно едно от исканията в декларацията на НАЗ – за изравняване на ставките за земеделските стопани във всички държави, Радослав Христов даде пример: В България плащането на декар е 20 лева, а Гърция е 110 лв., във Франция и Германия е по 60-70 лева. „Равноправни членове сме само на приказки“, каза той, преценявайки, че си дава сметка колко трудно би било изпълнението на това искане.

Leave a Comment