Фермери обсадиха безсрочно Париж, за да продължат да имат „честта да хранят Франция“

Протестиращите фермери във Франция започнаха безсрочна обсада на Париж. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание. 

Властите предупредиха фермерите да не се опитват да спрат доставките на храна до супермаркетите. На полицията е разпоредено да не се намесва и няма признаци за безредици. До най-големия международен пазар Ранжис (Rungis) – наричан „коремът на Париж“, който доставя голяма част от храната на столицата, властите са разположили бронирани машини, има и жива сила от полицаи.

Арно Русо, който е ръководител на FNSEA – най-големият синдикат на фермерите във Франция – каза пред френската радиостанция RTL, че блокирането на Ранжис „не е опция“.

„Ние не сме там, за да гладуват французите, тъй като искаме да имаме честта да ги храним“, казва той.

Франция иска тази седмица да бъде взето решение за промяна на екологичните регулации на ЕС за земеделските площи, които не трябва да се обработват според новите правила за биоразнообразие, за да подпомогне местните фермери. Това заяви министърът на земеделието Марк Фесно, цитиран от Ройтерс.

Вътрешният министър Жералд Дарманин разпореди на 15000 полицаи и жандармеристи да не допускат да бъдат блокирани летищата.

Протестите са водени от основния синдикат на фермерите и Съюза на младите земеделци.

Западът се събуди

В Германия фермери блокираха с тракторите си важни пристанища, включително това в хамбург.

Колегите им в Белгия също се обявиха срещу някои зелени национални мерки, които обричат бизнеса им. На магистрала в покрайнините на Брюксел може да се види колона от трактори, напълно блокиращи пътя, докато фермери стоят наоколо и пият бира до купчини сено, които са подпалили. „Време е нещата да се променят“, казват те.

Leave a Comment