Днес в 13:30 ч земеделците влизат на преговори с премиера и двама министри

Срещата на представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Българската аграрна камара (БАК) и Българския фермерски съюз (БФС) с премиера, финансовия министър и земеделския министър ще започне днес в 13:30 часа в сградата на правителството.

Министерски съвет - сграда

Очаква се този път министър Асен Василев да присъства лично на разговорите, заедно с акад. Николай Денков и с Кирил Вътев.

От правителството са поискали във форума да се включат по двама представители на трите организации, очаква се обаче участниците да бъдат повече.

Като че ли най-ясна е картината с исканията на НАЗ. Асоциацията заяви, че очаква подпомагане по „Украинската помощ“ по 20 лева на декар, които общо ще бъдат около 400 милиона лева.

Другите сектори също искат да се отвори още веднъж помощта заради войната в Украйна, за което ЕК има регламентирано съгласие, ако схемата се задейства до 30 юни 2024 г.

Няма сектор, който не е пострадал от войната, така че всички браншовици ще настояват за отваряне на схемата.

Въпросът е колко от предишните бенефициенти ще отпаднат поради достигане на тавана по тази помощ, който е 280 000 евро. Сметката следва да бъде направена от МЗХ и ДФ „Земеделие“, тъй като данните са при тях.

Друго искане, което обединява всички земеделци, е да продължи да се прилага държавната помощ за поливната вода. За 2023 г. бюджетът по нея беше 16 млн. лева.

Украинската помощ, както и схемата за поливната вода, отсъстват от бюджета за подпомагане на земеделците за 2024 г.

Тук идва на ход финансовият министър, който трябва да се произнесе ще изпълни ли исканията на земеделците на фона на фермерските протести в ЕС или ще рискува и България да осъмне с блокирани магистрали и столица.

Leave a Comment