Сривът в цените на земеделските продукти в ЕС и на фермерските печалби е най-голям в България

Сривът на цените на земеделските продукти през третото тримесечие на 2023 г., а съответно и печалбите на фермерите, е най-голям в България. Това показват данни на Евростат, цитирани от Политико в статия за все по-разрастващия се пожар на земеделските протести в Европейския съюз.

Таблицата показва, че спрямо същото трето тримесечие на 2022 г. средните цени на земеделската продукция в България са с 27,8 процента по-ниски. След нас е Унгария с 25,6 на сто, Латвия, Литва, Словакия и така до Словения, където тези цени са само с 1,3 по-ниски спрямо 2022 г. и Италия, от където започват държавите, в които фермерите са получили по-високи цени на продукцията си. Гърция е в края на тази успешна редица с 21,8% по-високи цени на годишна база, а пред нея е Кипър с 11,1%.

От Политико посочват, че с най-голям спад през третото тримесечие на 2023 г. са цените на зърнените култури и на млякото, докато цените на зехтина и картофите са се задвижили в обратна посока.

Пожарът на протестите

Протестите на фермерите, обхванали Европейския съюз, може би са изненадали политическите лидери. Но кладата беше подготвена и беше нужна само искра, за да се разпространят вълненията като горски пожар, пише електронното издание.

Фермерите са обременени от дългове, притиснати от мощни търговци на дребно и агрохимични компании, тормозени от екстремни метеорологични условия и подбивани от евтин чуждестранен внос вече години наред – като всичко това разчита на система за субсидиране, която облагодетелства големите играчи.

Войната в Украйна само влоши нещата. Скокът в цените на култури като пшеницата се оказа краткотраен. А агресията на Русия преобърна търговските потоци, причинявайки пренасищане на доставките.

Полските фермери бяха първите, които излязоха на улицата и блокираха граничните пунктове още през пролетта на миналата година. (В България протестите започнаха още на 14 септември 2022 г. – б.р.). Но демонстрациите се разпространиха в страни като Германия и Франция – както показва инфографиката на Политико.

Основните притеснения на фермерите варират в различните страни, от германските протести срещу правителствените съкращения на субсидиите за дизела до френските протести срещу споразуменията за свободна търговия и правилата за околната среда, които според тях влошават печалбите им.

Но има общи оплаквания – не на последно място скокове в цените на енергията и суровините, съчетани със срив на действителните цени, които фермерите получават за много от своите продукти.

Leave a Comment