„Без фермери, без храна“ – 1000 трактора напредват към сърцето на ЕС в Брюксел

Протестиращите искат този път най-после да бъдат чути, че им е тежко

Фермери са блокирали пътища, водещи до срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел в четвъртък, използвайки около 1000 трактора, съобщи белгийската полиция.

Говорител на полицията каза пред френската агенция АФП, че „има 1000 трактора и друга селскостопанска техника“.

Гневните фермери се оплакват от данъци, растящи разходи, евтин внос, правила и бюрокрация. Те се надяват техните протести да накарат гласовете им да бъдат чути на срещата на върха.

Водни оръдия отговориха на хвърлянето на яйца

Полицията за борба с безредиците пази зад бариерите, където се срещат лидерите на ЕС, само на няколко пресечки от сградата на Европейския парламент , заобиколена от трактори, пише Дойче веле.

Някои протестиращи фермери хвърляха яйца по сградата на парламента, докато други пускаха фойерверки и палеха огън. Полицията отговори с използване на водни оръдия, съобщават белгийските медии.

Един трактор показа транспарант с надпис: „Ако обичаш земята, подкрепи тези, които я управляват“. Друг транспарант гласеше: „Без фермери, без храна“.

Кристин Мхундва от Дойче веле беше в сградата на Европейския съвет, когато лидерите пристигнаха за специалната среща на върха. Тя съобщи, че е видяла около 1000 трактора, като добави, че те са там още от през нощта.

Фермерите имат ясни послания към европейските лидери?

Фермерите твърдят, че заплащането им е недостатъчно и че данъците и зелените правила ги задушават, тъй като са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина.

„Те дойдоха, за да предадат послание на лидерите на ЕС и то е, че техният бизнес не е устойчив. Фермерите казват, че изпитват увеличения на цените – цената на техния бизнес се е повишила с цели 30 000 евро (приблизително 32 400 долара) на годишно“, казва Мхундва от DW, посочвайки нарастващите цени на торовете, електричеството и горивата.

Мхундва добавя, че фермерите също са загрижени за „амбициозните“ цели, поставени от ЕС за намаляване на въглеродните емисии, които имат пряко въздействие върху това как могат да работят.

„Дойдоха да изпратят съобщение, че това е трудно“, обобщава кореспондентът. Тя добавя, че щедрите земеделски субсидии на ЕС са в полза на по-големите фермери, докато по-малките фермери са тези, които протестират в Брюксел.

Натискът накара Европейската комисия да предложи ограничаване на вноса от Украйна и разхлабване на някои екологични разпоредби за угарите, в опит да успокои разгневените фермери. Протестиращите казват, че все още е недостатъчно.

Фермерите проведоха мощни протести през последните няколко седмици в страни-членки на ЕС, включително Франция , Белгия, Италия, Португалия, Испания и Германия .

Движението им идва, докато блокът се подготвя за избори през лятото.

Leave a Comment