Кирил Вътев: Преговорите продължават, тенденцията е, че няма да има протести

Подпомагане за първата половина на годината е осигурено, има уверение на финансовия министър, че ще се намерят средства и за втората половина

Срещата (при премиера акад. Николай Денков) върви в интелигентен диалог. Тенденцията е, че няма да има протести.“ Това заяви тази вечер земеделският министър Кирил Вътев пред бТВ, прекъсвайки участието си в преговорите между Българската аграрна камара и премиера, в компанията на заместник-министри на замеделието и на финансите. Министърът уточни, че след телевизионното си участие ще се върне на масата на преговорите, а след брифинга накрая, срещата му с представителите на Българската аграрна камара ще продължи.

Кирил Вътев

Припомняме, че Българската аграрна камара обяви през седмицата, че се подготвя за протест от 6 февруари (вторник).

Кирил Вътев уточни, че утре, 5 февруари, ще има друг протест, който ще започне в 11 часа пред министерството на земеделието. „Ще докарат утре един автобус с работници и това ще бъде“, каза той. По-късно допълни, че днес е получил обаждане от 4-5 организации, които са се оплакали, че имената им стоят под декларацията, обявяваща протеста на 5 февруари, а те не знаят за него и не приемат да участват. Той допълни, че има малка част сред протестиращите утре, които „са влезли в схема“, за която са уведомени съответните органи. Схемата била свързана с получаване на субсидии и надуване на цени по Училищен плод и Училищно мляко.

Прочети още:

Два земеделски протеста и Кирил Вътев между тях

Относно обвинението, че разделя секторите, Вътев каза, че тази година е поканил една група (земеделци) също да участват в преговорите при премиера, обаче „самите земеделци си ги изгониха“.

По повод очакваното от всички земеделци подпомагане с държавната украинска помощ министърът каза: „Намерили сме пари за първата половина на годината. Надявам се, че ще се намерят и за втората.“ Той увери, че това е потвърдено от министъра на финансите и от премиера.

Накрая Вътев съобщи, че преди месец министерството е изпратило писма до 200 браншови организации в земеделието с искане да представят протокол от последното проведено общо събрание и документи, доказващи платен членски внос от страна на членовете. До момента само 55 организации са изпратили исканата информация, информира земеделският министър.

Допълнено: Оферта на властта: Помощ само за зърнопроизводители на загуба, 150 млн. лв. за другите сектори

Leave a Comment