Росен Костурков: Подпомагане трябва да получат само тези зърнопроизводители, които са на действителна загуба

Довечера ще бъде предложено земеделците да декларират предварително приходи и разходи, които после да влязат в годишната данъчна декларация и да бъдат проверени от НАП

Протестът продължава – днес ще е 3 часа

Днес в 10 часа протестите на земеделците продължават, този път ще има блокади и на още 20 места в страната. Машините ще освободят пътищата в 13 часа.

Вечерта в 18 часа представителите на Българската аграрна камара (БАК), в това число и на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), ще се срещнат за четвърти път с премиера и земеделския министър, заедно с представители на Министерството на финансите.

Вчера правителството обяви, че е готово да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на производителите на пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, за да се ускори процеса, така че стопанствата да получат допълнителните субсидии възможно най-скоро.

Става въпрос за опростен вариант на доказване на преки разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги.

Приходите и разходите ще бъдат на декларативен принцип, поясни тази сутрин пред бТВ зам.-председателят на парламентарната аграрна комисия Росен Костурков. Стопаните ще отбележат своите данни, които после ще бъдат записани и в годишната данъчна декларация и съответно ще подлежат на проверка от НАП.

Преди това председателят на НАЗ Илия Проданов обяви сутринта, че протестите ще продължат, докато земеделците не получат гаранции, че това, което са поискали, ще бъде изпълнено. Той наблегна най-вече на точката за законодателните промени, някои от които се очакват вече 30 години. Припомняме, че вчера министърът на земеделието Кирил Вътев каза, че вече са почти готови седем законопроекта, някои от които ще бъдат внесени още през февруари в парламента, а другите през март.

По повод предложението на акад. Николай Денков, председателят на НАЗ каза, че то трябва да бъде разяснено по-детайлно, за да може земеделските организации да го обсъдят.

Росен Костурков

Илия Проданов каза, че в нито една държава на ЕС не е поискано от фермерите да доказват, че са на загуба.

Той повтори исканията на БАК: Помощта за сектор Зърнопроизводство да е 20 лв./дка за 5-те изброени по-горе култури; и секторите, които досега са получавали украинска помощ, да бъдат подпомогнати и тази година със същата ставка като миналогодишната.

Росен Костурков заяви, че не е съгласен земеделците да получат „на калпак“ подпомагане, защото има такива, които са на действителна загуба и без помощ от страна на държавата няма да могат да продължат дейността си. Има и други, които са на печалба, независимо от размера ѝ, за които не съществува риска да фалират. Според него и в Европа подпомагането е на този принцип – подкрепата е за най-слабите в наястоящата криза.

Костурков заяви, че министър Вътев и екипът му трябва да останат след ротацията. Те имат подкрепата на ПП-ДБ. Преценката ще е на премиера и вицепремиера, уточни той. Но допълни, че в момента се подготвят разговори на високо ниво в ЕС за промяна на аграрната политика. Вече открито се говори за промяна на начина на субсидиране, така че да се подпомага само реализираната продукция. „Ние трябва да присъстваме на този разговор“, каза той. „Трябва да имаме силен екип, който да знае, че има достатъчно дълъг хоризонт да може да направи промените.“

Leave a Comment