Кристалина Георгиева към правителствата в ЕС: Не увеличавайте помощта за протестиращи фермери, за да не съжалявате

Лесно е да се даде, трудно е да се спре даването

Според шефа на МВФ управляващите кабинети трябва да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, е предупредила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на журналистически брифинг във Вашингтон, съобщиха от представителството на Фонда в България, цитирани от БТА.

„Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват“, е коментирала тя и е добавила, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. „Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена“, заявил управляващият директор на МВФ.

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. Урокът, извлечен от дните, както и от войната в Украйна бил, че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете. Затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи.

Според Георгиева може да се очаква Управлението за федерален резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти „в рамките на няколко месеца“. За световната икономика обаче по-голямата опасност е било централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с „леко“ закъснение. „Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от рискът от леко закъснение,“ каза Георгиева.

Според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията. „Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края“, отбеляза тя.

Leave a Comment