Цените на млякото се покачват заради напрежението в Червено море

Цените на млякото отбелязаха най-голямото си увеличение от четири месеца в световен мащаб, тъй като търсенето на продукта продължава да расте.

Анализатор на млечните продукти във фючърсната борса NZX каза пред Радио Нова Зеландия, че търгът на фючърси значително е надхвърлил очакванията, тъй като фючърсните пазари преди това са прогнозирали стабилни към намаляващи цени.

Близкият изток запази позицията си на основен купувач на пълномаслено мляко на прах, докато Северна Азия е основният кандидат за обезмаслено мляко на прах, масло и безводна млечна мазнина и лактоза.

Анализатори посочват, че причината на ръста е продължаващото напрежение в Червено море, което води както до по-дълги срокове за доставка и разходи, така и до промяна в търсенето.

Натаниел Кийл – икономист в ASB Bank, вижда продължаващите смущения в корабоплаването в Червено море като катализатор. Те нарушават търговията и транспорта от производителите в северното полукълбо (Европа) и тласкат търсенето към Нова Зеландия. 

Цените на млякото на прах изглеждат относително стабилни и високи във всички условия, продължава анализаторът. Това повишава и цената на млякото на производителите. Като цяло цените остават на най-високото си ниво през юни 2023 г. и са се увеличили с около 29% от годишното дъно през август 2023 г. миналата година. 

В по-дългосрочен план обаче цените са само малко над дългосрочната средна стойност.

Въпреки това възходящата тенденция на цените на млякото изглежда ще продължи и през 2024 г.

Leave a Comment