Украйна кани полски фермери, изгорили украинско зърно, да видят как се работи под обстрел

Украинското правителство осъди „целенасоченото унищожаване“ на украинско зърно, извършено от протестиращи по полската граница, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Украинското министерство на аграрната политика и прехраната заяви, че „осъжда твърдо“ инцидента. И призова полското правителство да открие и накаже извършителите.

Украинското министерство на земеделието покани протестиращи фермери от Полша да посетят Украйна и да видят работните условия на украинските фермери на фона на войната, предаде Укринформ.

„В продължение на двете години на пълномащабното нашествие украински фермери работеха под постоянен вражески обстрел и понасяха огромни загуби. Те събираха зърното с огромни усилия и понякога, с цената на живота си. Министерството на аграрната политика и храните кани полски фермери да посетят Украйна, за да видят условията, при които работят в момента украински фермери. 4 милиона собственици на дребни ферми в Украйна са готови да споделят своя опит с полските си колеги“, се казва в изявлението.

Унищожаването на зърно няма нищо общо с мирния протест, нито от правна, нито от морална гледна точка, подчертава още министерството. В същото време то благодари на поляците, които са помагали и продължават да помагат на украинския народ.

Полската полиция още не е задържала никого във връзка с инцидента, води се разследване.

Leave a Comment