Букет от празници с вкус на вино и любов на 14 февруари

Днес православната църква отбелязва Успение на създателя на славянската азбука Константин-Кирил Философ. Католическата църква официално не почита свети Валентин, тъй като има над трима светци с това име, но светът с право е решил, че трябва да има Ден на любовта и е избрал той да е днес. Лозарите, винарите и кръчмарите празнуват св. Трифон Зарезан по нов стил.

Православната църква почита св. Трифон на 1 февруари, но масово светецът се споменава днес, 14 февруари, когато е официалният празник Ден на лозаря. 

Последните публикувани от статистиката в Министерството на земеделието и храните данни за лозята са от 2022 г. Според тях площите на лозя, в това число и млади, невстъпили в плододаване, са 331 880 дка. Произведеното грозде е 161 720 тона, 41 на сто от него идва от Южоизточния район, а 36% е от Южен централен. За директна консумация на грозде са отишли 12 561 тона.

91,5 на сто от лозята са с винени сортове, а, 8,5 са десертни. Средният добив на грозде през 2022 г. е 564 кг от декар при винените лозя и 615 кг при десертните.

Произведеното вино извън промишлени условия е 141 837 хектолитра, а за произведеното в промишлени условия вино липсват данни. Според цитираните данни за приетото от винарските изби грозде за преработка и преработеното извън промишлени условия, то разликата между двете е 3-4 пъти в полза на винарните.

И накрая на 14 февруари влюбените празнуват св. Валентин. Празникът е обявен още в 14 век в Англия като Ден на любовта и оттогава досега тази дата се утвърждава като повод влюбените да си подарят по нещо от сърце. 

Leave a Comment