Протестът на 26-те земеделски организации спират, обяви Венцислав Върбанов

Протестът на 26-те организации, събрани в Инициативен комитет, спират. Това обяви тази сутрин пред Нова тв Венцислав Върбанов – един от водачите на недоволството и председател на Асоциацията на земеделските производителите в България (АЗПБ). Заедно с него в студиото бе Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Разговорът започна по повод забележка на Илия Проданов във ФБ за протестиращите вчера, предимно работници на браншовиците, които поискаха оставката на земеделският министър Кирил Вътев. След като бе изяснено, че българските роми са основната работна ръка в селското стопанство, двамата събеседници обясниха какви организации представляват.

НАЗ се състои от 22 организации, в които членуват близи 3000 земеделски производители, които обработват около 12 милиона декара земя. „Няма как да представлямаш целия бранш, при положение, че няма Закон за браншовите организации“, обясни председателят на асоциацията.

Върбанов вметна, че тези 12 млн. дка земя са „срещу всички останали“. Но все пак призна, че НАЗ е най-голямата организация в страната. Той определи Българската аграрна камара като „присъдружна“ на НАЗ, с което със сигурност обиди останалите членове на камарата.

Според председателят на АЗПБ разделението е започнало през септември 2023 г., когато бе единният протест на земеделците. „За пръв път бяхме започнали да правим нещо заедно“, каза той. След този протест едни станаха по-близки до министъра, а други не, продължи разказа си Венцислав Върбанов. Прескачайки важни причини за браншовото разделяне, той стигна до тази година, когато премиерът е приел на разговори НАЗ и камарата. А останалите 26 организации, които са пускали писма, становища и са търсели среща, са били игнорирани. Затова се е истигнало до протестите на 26-те. „Не можехме да оставим една група хора да решават съдбата и на нашите хора.“

Илия Проданов веднага припомни за декларацията на НАЗ от 13 януари и противопоставянето на Венцислав Върбанов, който в едно тв студио обяви, че не вижда смисъл от протести в момента.

Председателят на НАЗ заяви, че не вижда причина да се търси оставката на земеделския министър, при положение че исканията на земеделците са удовлетворени. „Ситуацията първо не е само национална, а е общоевропейски проблем. И друго, има натрупани не от една година проблеми, а от над 15 години“, ката той и припомни, че промените в законодателството заемат голяма част в подписаното с премиера Денков споразумение.

Илия Проданов вижда основна причина за финансовите дефицити за подпомагане във финансовото министерство, а не в земеделското.

Венцислав Върбанов пък каза, че протестирайки, зърнопроизводителите на практика са защитили министър Вътев.

Така в спорове премина разговорът, в края на когото Венцислав Върбанов каза, че протестите ще спрат, предимно за да не създават неудобства на хората, а и защото акад. Денков отказва среща с протестиращите.

Leave a Comment