Зеле, лук и салати – най-поскъпващите зеленчуци

През седмицата с най-големи отклонение в посока нагоре са листните зеленчуци и зрелият кромид, показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и зеленчуци (ДКСБТ).

салата-гигант
Архивна снимка на Агро Пловдив

Средната борсова цена на прясното зеле е с 10 стотинки по-висока (+10,5%) и е 1,05 лв. за килограм. Брой салата струва на едро 1,13 лв. след седмично учеличние с 8%. Зрелият кромид е поскъпнал с 12 стотинки и средната му тържищна цена е 1,53 лв./кг.

Със слабо увеличение са цените на домати и краставици. Записаната от комисията средна цена на вносните домати е 3,53 лв., а краставиците от внос се търгуват за 3,46 лв. Въпреки че бюлетинът на ДКСБТ не отбелязва българско производство краставици, такова все пак има, макар и в малки количества.

Портокали и мандарини поевтиняват със 7-8 стотинки, след поскъпване с 3,8 на сто лимоните вече се търгуват на едро за 2,20 лв./кг.

При другите храни преобладава понижението на цените в рамките на 0,1 до 2,6%. Бутилираното олио е поскъпнало с 3,8 процента (10 стотинки) и се предлага на едро за 2,70 лв./литър.

Leave a Comment