Пловдивските изложби за земеделие, храни и вино тръгнаха като по вода

С лек дъждец и менче с вода бяха открити около 12 часа трите изложения в Международния панаир в Пловдив. Лентата срязаха земеделският министър Кирил Вътев, вицепрезидентът Илияна Йотова и аграрният министър на Косово Фатон Пеци.

Сред официалните лица, които присъстваха на откриването на мегаизложението бяха депутатът Росен Костурков, председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова, ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов, бивши министри, областният управител Илия Зюмбюлев, учени, изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев, земеделци, изложители. Агра, Винария и Фудтех тръгнаха и с благословията на пловдивския митрополит дядо Николай. Той зае централно място на подиума, поканен от собственика на панаира Георги Гергов.

Илияна Йотова отбеляза в словото си усилията, амбицията и волята на ръководството на панаира да продължи да организира подобни мегафоруми въпреки кризата. „Тук съм да изкажа подкрепата на президентството за вашия труд и амбиции“, каза Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че мотото на международния панаир е вдъхновяващо: „Създаваме нови възможности“.

„Не бива да се сърдим на земеделските протести, а да ги подкрепяме, когато те са справедливи“, заяви вицепрезидентът, като не пропусна да отбележи, че земеделците не са терористи. А също така поздрави министър Вътев за желанието му да увеличи производството и предлагането на българския пазар на български продукти.

Кирил Вътев обърна внимание, че сме свидетели на сериозни протести и недоволство на земеделските производители в цяла Европа.“Независимо от всичко заявката за успешно изложение е много сериозна“, изрази задоволство той. Министърът заяви, че очаква тук да се състои срещата на практиката с науката. Обърна внимание и на широкото международно участие в Агра, което може да създаде приятелства и успешни контакти в земеделските среди.

„От сърце желая успех на всички изложители“, приключи речта си министър Вътев, обявявайки изложението за открито.

Преди това на пресконференция главният директор на панаира Иван Соколов съобщи, че деветото издание на мегафорума е с възходяща тенденция на броя на изложителите. Участват около 600 фирми от 21 страни. С това трите изложби се превръщат в най-голямото агро-хранително изложение в Югоизточна България.

Кирил Вътев обърна внимание, че Агра трябва да стане по-добро изложение, средище на бизнессрещи и място, което дава възможност науката да направи връзка със земеделците, за да се прилага в на полето..

Ректорът на УХТ проф. Галин Иванов информира, че тази година за пръв път ще се връчи „Академичен Ритон“ в суперконкурса за вино „Златен ритон“. Ритонът на УХТ ще е за постижения във винената наука.

Директорът на ИАЛВ Красимир Коев съобщи, че всяка година лозовите масиви могат да растат с 1% от утвърдения от ЕК български капацитет за лозя, който е 60 011 ха. Това означава, че площите могат ежегодно да се увеличават с 6000 дка. Дотук регистрираните лозари в стартиралия през декември 2023 г. Лозарски регистър са 41 432-ма, а винарските изби са 360. Техният брой расте ежегодно, каза Коев като посочи за сравнение, че през 2020 г. те са били 311. Директорът на агенцията съобщи, че вносните вина представляват едва 10% от цялого потребление в България и в това отношение сме в благоприятна ситуация, особено спрямо някои заподноевропески винарски държави, където вносът е над 30%.

Leave a Comment