Кирил Вътев: Готови сме да водим разговора как земеделските организации да бъдат заедно

Започна порочната практика огромни фондове за земеделска земя да влизат в землища, да вдигат рязко рентите, да принуждават малките фермери да спрат дейността си и така да увеличават демографската криза

Днес земеделският министър Кирил Вътев взе участие в конференция „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според нормативната уредба“, която се състоя в Конгресния център на панаира в Пловдив. По-късно той отговори на въпроси на журналисти.

Предлагаме да прочетете какво мисли земеделският министър за разделението между браншовите организации, кои ще са първите законопроекти, които ведомството ще внесе в парламента, кой ще определя размера на рентата и други.

Изгорени ли са мостовете между вас и втората група протестиращи земеделци, след като те предпочитат да говорят с премиера акад. Денков вместо с вас?

Останах с впечатление, че основният им проблем съм аз. Ако аз можех с моето оттегляне да реша проблемите на земеделието и храните, нямаше въобще да чакам някой да ми иска оставката. Но всички сме наясно, че не е в това проблемът. Има друг проблем: просто започнаха сериозни проверки. Иначе аз нямам проблем да се срещна с втората група протестиращи. Само че когато ги поканих на среща, те казаха „късно е, искаме ви оставката“. И аз няма какво да говоря с тях.

Значи няма истина в това, че вие разделяте браншовете?

Ох, ако можех да ги разделя, сигурно щях да мога и да ги обединя. Защо не попитате тези протестиращи? Как се появиха две аграрни камари? Защо се появиха две камари? Аз и академик Атанасов две години работихме по учредяването на камарата. Искахме да съберем всички в една камара. Разделението в земеделието не започва от сега, то е дълоко назад във времето. Абсолютно безпочвени са твърденията, че аз разделям. Повече от 20 години говоря за коопериране, за обединение. На международния пазар се сблъскваме с много организирани конкуренти. А ние не се обединяваме, всеки сам се бори. Това е нашият голям недостатък. За да се случи обединението, нали разбирате, че е необходима и предприемаческа инициатива. Никой по задължение не може да накара някой друг да се кооперира. Смятам, че в момента имаме светъл лъч. Тази програма, която пуснахме за събирателни центрове за подготовка и опаковане на плодове и зеленчуци (по Плана за възстановяване и устойчивост – б.р.), за да отидат на пазара и малкият, и големия, и всеки според обема си и качеството си да получи заслуженото, се радва на огромен интерес. Имаме огромен брой подадени проекти, които надхвърлят бюджета (колко? – виж ТУК). Сега ще помислим откъде да намерим средства, че да финасираме всички.

Защо прогнозирате, че ще има нови протести?

Защото проблемите не се решават само с отпускане на финансови средства. Много е трудно за такова кратко време да се решат сериозни проблеми. Ето, издигнахме като приоритет напояването. Но то изисква време. Унищожаването на цялата напоителна инфраструктура на напояването не е станало за една година. Станало е за десет и повече години. Сега ни трябва още толкова години, за да възстановим възможностите за напояване в цялата страна. Един от водещите проблеми е пазарът. Тези, които са по-големи, работят изключително маркетингово. Успяват да се позиционират на пазара на база на обеми и на по-ниска себестойност. Но малките не се ли кооперират нямат шанс. Винаги съм говорил единствено и само за коопериране и обединение. И няма нямам нито едно действие, което да разделя. Ами те самите (браншовици) не искаха да седнат на една маса. Ето такива противоречия трябва да бъдат изчистени. Да бъдат решения и с тяхното участие. Ние сме готови да водим този разговор как да бъдем заедно.

Казахте, че две години сте работил за създаването на агрохранителната камара. Но ето, че там е председател един от противниците ви – Венцислав Върбанов. Как така се случи?

Венцислав Върбанов получи наготово поста си в Българската агрохранителната камара. Попитайте го какъв проблем има с мен. Аз лично не мога да го разбера. Аз нямам право да участвам в заседания. Нито в учредяването съм участвал. Стана така, че аз в последния момент преди учредяване на камарата получих поканата да заема тази позиция (на министър) и се оттеглих отвсякъде. Като министър не мога да участвам в заседанията на камарата, нито съм участвал в учредяването ѝ. Имаше друго предложение за председател, но какво е станало по време на учредителното събрание не знам. Избрали са Венцислав Върбанов. Той е законно избран.

Кой е първият законопроект, който от министерството сте готови да внесете в Народното събрание?

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи е готов от месец август. Утре е последният Консултативен съвет по този законопроект. След това ще го внесем. Готови сме със Закона за правилата на доставка по агрохранителната верига. Почти сме готови със Закона за аграрната камара и браншовите организации. Ние искаме България да има една аграрна камара и във всеки бранш да има една браншова организация. Но има много разнопосочни мнения. Ние не можем да наложим нищо със сила. Всичко трябва да бъде постигнато с разумен консенсус. Там предстоят сериозни обсъждания. Готови сме и с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Ще определя ли държавата годишната рента за земеделска земя, каквито искания за регулации има?

Това е тема, която трябва да бъде много внимателно анализирана. Трябва да видим как френският модел, който работи добре, може да бъде адаптиран към България. Защото собствениците на земеделска земя не желаят да се регулира рентата. А ползвателите, тоест арендаторите, желаят. Получава се един такъв процес, който е притеснителен. Огромни фондове влизат в дадено землище и вдигат рязко рентата. Малките земеделци не могат да издържат и се отказват от земеделието изобщо. Това води до демографски проблеми, до обезлюдяване. Води до социално икономическият проблем хора да останат без работа и да напуснат страната, не само бизнеса. И това е една от големите причини за намаляващия брой ферми у нас. Това е тенденция в цяла Европа, но у нас е особено изразена по тази причина. И когато ликвидират малките, въпросните фондове свалят размера на рентата. Този процес е порочен и той трябва да бъде спрян. Дали с този закон или по друг начин, ще видим.

Кога ще отворите за прием инвестиционните интервенции?

Всеки момент ще стартират. Бави се одобрението на промените на Стратегическия план. Много хора си мислят, че министър сяда, решава, разменя, раздава. Това въобще не е така. На мен най- големият ми проблем е колко бавно се случват нещата по административните процедури.

Leave a Comment