От древни времена светът залага на естествени пестициди – розмарин, кравешка урина, калинки

Най-големият потребител на химикали за растителна защита – Бразилия, е удвоила за две години използването на биопестициди

От зората на селското стопанство фермерите се борят да защитят културите от вредители.  

В древна Персия (днешен Иран) естественият инсектицид Pyrethrum, направен от изсушени цветя на хризантема, е бил използван за парализиране на насекоми, които атакуват ядливи растения – и по-късно за убиване на въшки в косата.  

Но в зората на 20-ти век широкомащабното моноземеделие разчиташе на химикали, съдържащи арсен, сяра или мед, за възпиране на вредители от плодове, зърнени култури и зеленчуци.

Всички тези химически пестициди са имали дълбоко въздействие върху екосистемите и човешкото здраве. Ето защо някои страни ги забраниха , а ЕС отдавна заплашваше — но не успя — да забрани  глифозата , противоречиво средство за борба с плевелите, което застрашава биоразнообразието и е свързано с развитието на рак. Но каква е алтернативата, пита в своя публикация Дойче веле. 

Биопестицидите, създадени с растителни продукти като пиретрум, или с етерични масла от дърво нийм, или видове гъби, които предпазват от патогени, нарастват в популярността си в световен мащаб, тъй като фермерите избягват химическите пестициди.  

Нийм, дърво, разпространено в Индия, съдържа редица лимоноиди – често срещани в цитрусовите растения и добре известни със своите инсектицидни свойства – които отблъскват насекомите, когато се прилагат като етерично масло. 

Естественият пестицид е ефективен, например, при контролирането на скакалците и спирането им да образуват разрушителни рояци.  

Етеричното масло, произведено от розмарин, също се оказа силно отблъскващо срещу листни въшки, които спират растежа и деформират различни житни и зеленчукови видове.

Междувременно един фермер в Тамил Наду в Южна Индия се отказа от химическите пестициди, които повлияха на здравето му, за спрей, който прави от кравешка урина и местно отгледан праз. Неговите органични култури процъфтяват.  

В проучване, публикувано през декември, австралийски изследователи показаха как синьозелените листни въшки стават резистентни към химически инсектициди – което е част от световна тенденция.

За да се преодолее тази съпротива, авторите препоръчват нехимически алтернативи за борба с вредителите, включително насърчаването на „естествени врагове“ като калинки и паразитоидни оси.  

Новите бактерии, използвани за успешно справяне с болести, причинени от комари, са друга възможност, според проучването. Вместо да разчитаме на универсални химически пестициди, идеята е да се използват регионално специфични решения за контрол на вредителите.     

В Бразилия, която е най-големият износител на соя, се правят крачки в създаването на естествени пестициди с помощта на органични гъбички и бактерии. 

Прилагането на тези естествени микроорганизми се оказа полезно, позволявайки на соевите култури да процъфтяват, като същевременно се противопоставят на вредители и болести. 

Бразилия също е основен износител на царевица и памук и потребител номер едно на химически пестициди, според Организацията за прехрана и земеделие към ООН. 

Но въпреки продължаващото нарастване на употребата на химически инсектициди, продажбите на биопестициди са се увеличили повече от два пъти в Бразилия от 4% от общите продажби на пестициди през 2020 г. на 9% през 2022 г. 

Предимства

Така наречените микробни пестициди, състоящи се от микроорганизми като бактерии или гъбички, могат да контролират голямо разнообразие от вредители, според Службата за опазване на околната среда на САЩ (EPA). 

Най-използваните микробни пестициди са щамовете на бактериите Bacillus thuringiensis, които произвеждат смес от протеини, способни да убиват няколко свързани вида ларви на насекоми. 

Такива биопестициди са не само по-малко токсични от конвенционалните пестициди, те ограничават въздействието си върху „целевите вредители и тясно свързани организми“, казва EPA.  

Това локализирано приложение е в контраст с конвенционалните пестициди, които могат да засегнат различни организми като птици, насекоми и бозайници. 

Биопестицидите също са ефективни в много малки количества, казва EPA. Освен това те се разлагат бързо, което намалява излагането на околната среда и замърсяването, свързано с конвенционалните пестициди. 

Естествените пестициди също могат да донесат високи добиви.

Leave a Comment