Продуктите на БАСФ за защита на житни посеви. Виж новата промоция!

Стотици земеделците се включиха във форума на БАСФ „Земеделието е най-благородната професия на земята“ в град Правец, където специалистите в растителната защита представиха пред фермерите  портфолиото си за сезон 2024.

Даксър®: Балансьорът за всяка технология

Търговският мениджър на БАСФ Мария Неделчева обърна внимание, че той е приложен върху 2 250 000 дка в над 600 стопанства.

Даксър® има изключително гъвкав период на приложение. Може да бъде използван през целия вегетационен период, било то като първи или втори фунгицид. И в двата случая дозата е една и съща – 75 милилитра на декар. При над 95% от тези 2,250,000 декара Даксър® е приложен като първи фунгицид. Препоръчахме да го изберете за първо третиране, защото продуктът осигурява изключително силен превантивен контрол при житни култури“, обясни Мария Неделчева.

Физиологичният ефект, който осигурява Даксър® е вторият голям плюс за земеделците, които го ползват. „Това са интензивно зелени листа и посеви, които са белег за устойчивост на стрес. А знаем, че западната селекция е стресово лабилна по нашите ширини“, информира специалистът.

Силата на Даксър® идва от активното вещество Ревизол®, което се съдържа в него.

Ревистар® Флекс, Ревикеар® и Приаксор® са другите унищожители на болести

Ревистар® Флекс е специалистът за борба с брашнеста мана, базично гниене и септориоза. Фунгицид на база Ревизол®, който дойде като пръв в новото ни портфолио преди 3 години, припомни Цветан Личев, Регионален мениджър за Западна и Централна Северна България. Вече 3 поредни години той успешно доказва своите качества на полето при различни почвено- климатични условия и различни сортови структури. „Всеки един продукт, който съдържа в себе си Ревизол®, ще има тези качества. Ревизол® се усвоява 24 пъти по-бързо от всеки друг продукт“, посочи Личев.

Друго предимство е формулация на Ревистар® Флекс. Тя е създадена така, че да отговаря на нуждите на растенията за първо фунгицидно третиране. Продуктът влиза под восъчния слой на листата и се усвоява до 15 минути след третиране. Формулацията дава по-дълъг срок на защита. Депата, които се образуват под восъчния слой, поетапно отдават активните вещества. Оттук идва и защитата от 6 седмици.

Ако приемем, че пролетните третирания през март и април се случват в диапазона между 4 и 13 градуса, ефикасността на Ревистар® Флекс е с 40% по-висока от тази на триазолите“, посочи друго предимство регионалният мениджър. Той информира, че въпреки изключителното силната зараза с брашнеста мана миналата година, Ревистар® Флекс се е справил с болестта дори при нараснали растения.

Ревикеар® е следващият продукт, съдържащ Ревизол®. Притежава лечебно действие без аналог и контролира всички важни болести. Препаратът има формулация, която е напасната специално за изискванията на растенията през втората половина от вегетацията им.

Активното слънцегреене и ултравиолетовите лъчи разграждат голяма част от активните вещества, попадайки в растенията. При Ревикеар® ефикасността пада с 40% на 48-ия час след интензивно слънцегреене.

Приаксор® влезе на българския пазар през 2018 година и оттогава досега все още е любимият фунгицид на някои земеделци. Вече 6 години държи първото място в SDHI сегмента. Той е комбинация между иновативните активни вещества SDHI и  стробилурини.

Приаксор® защитава и ненапръсканата част на листа. Когато работният разтвор попадне върху лист на растенията, той бива разпределен. Поема се от проводящите тъкани и достига до нетретираната част. Така и долната част на листа е защитена. Продуктът е с едра кристална структура. Това означава, че когато активните вещества образуват едри кристали на повърхността, има роса или някакъв вид влага. Тези микро капчици свеждат активното вещество до пазвата на листата. И от там активните вещества се прехвърлят върху младия прираст. Това удължава  действието на продукта“, описа действието му Цветан Личев. Той успява да премине през растителните бариери, да достигне до патогена и да го блокира.

Дозата е 75 милилитра при превантивно и при лечебно третиране.

Специално за ечемика специалистите забелязват, че третиран с Приаксор, посевът изглежда в пъти по-добре. По-свеж и по-зелен.

БАСФ от години препоръчва две фунгицидни третирания. Те трябва да бъдат извършени в най-критичните фази от развитието на културите. Последните фенологични изследвания са установили, че от 1970 година насам на всеки 10 години фенологичните фази настъпват  3 до 4 дни по-рано. Дори казват, че в някои райони на умерения климат вече са се натрупали 10-14 дни ускоряване на различните фази. Годините са различни и не бива да се следват датите на действията от предишната година, а да се действа спрямо настоящата ситуация на полето и препоръките на агорномите.

Пазители от плевели – Биатлон и Палас

За поредна година Биатлон® 4D е най-предпочитаният широколистен хербицид за всички житни култури. Той е еталон, каза търговският представител Мария Евлогиева.

Биатлон® контролира успешно над 80 вида широколистни плевели, включително и трудните за контрол като великденче, теменужка, червена мъртва коприва, лепка и други. Биатлон® може да се приложи, когато пшеницата е над 3 лист, но може да се влезе и при фаза на флагов лист. Трети искат да третират в края на февруари и началото на март, когато все още е зима. Тогава температурите са по-ниски и производителите разчитат на това, че Биатлон® работи при долната граница е 4-5 градуса, където е и биологичния минимум на културите. Няма никакъв проблем при смесването на препарати с Биатлон®. Хербицидът действа дори когато плевелите са прераснали.

Хербицидното решение на БАСФ срещу житни плевели в житни посеви е продуктът Палас*. Хербицидът контролира също така голям  брой широколистни плевели, но е разпознаваем с действието си върху житни плевели, най-вече овсига и власатка.

Оферта за 2024 г.

Промоциите на БАСФ са кратки и ясни, каза и показа Красимира Иванова:

Даксър: 10% по-добра цена до 10-ти април.

Приаксор: 5% по-добра цена до 5-ти май.

*Палас е регистрирана търговска марка на Corteva Agriscience

Leave a Comment