МЗХ блокира бизнеса на ловците на трюфели и гъби като не издава подзаконов акт

Браншовиците твърдят, че това, за което са се разбрали през септември 2023 г. с министрите Асен Василев и Кирил Вътев, не се изпълнява

Шест организации, които обединяват берачи, търговци и преработватели на диворастящи гъби, в това число и трюфели, и горски плодове, се обединиха, за да се оплачат от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

На пресконференция днес във Велико Търново те обясниха, че вече два месеца са в очакване на подзаконови актове, които да регламентират дейността им.

През септември 2023 г. броншовиците са се съгласили с предложението на финансовия министър Асен Василев да бъдат включени списъка на професиите и да плащат осигуровки на събирачите. В замяна им е било обещано, когато стартира сезона на събиране на подземни и надземни диворастящи гъби, те да могат да получат от едно място национално разрешение за дейност на територията на всички общински и държавни гори. Говорело се е, че таксата ще е 150 лева, обясни Светлозар Сидеров.

Обсъдено е било да плаща на едно място (в горските стопанства) въпросната такса, както и осигуровките и данъка за физически лица. С това е бил съгласен и земеделският министър Кирил Вътев.

До момента обаче не е написана наредба, която да закове правилата за работа в сектора.

Освен това браншовиците предполагат, че ще бъде въведено друго правило – да се плаща такса на всяко горско предприятие и на всяка община, в чиито гори се извършва добив. Това означава, че събирачите ще плащат годишно над 300-400 лева на стопанства и общини.

Друг представител на сектора (Колев) обобщи исканията в три точки. Първо, събирачите да плащат на едно място такса, осигуровки и данък като физически лица.

Второ, да се издава национално позволително за добив.

Трето, да отпадне 10-годишното планиране на добиви, тъй като това е абсолютно невъзможно. „Ние не знаем месец за месец какъв ще бъде климатът“, възразиха браншовиците. „Това не е да планираш добив на дървесина!“

Плановете за добив на диви гъби на горските предприятия са задължителни, но не всяко е направило такъв план. В стопанствата, които нямат план, а имат в изобилие поникнали гъби, новата реколта трябва да изгние, защото ще е под забрана за събиране.

От сектора казаха още, че контролът в горите е нулев. Там „ловуват“ и събирачи, които не плащат никакви налози. А това не е справедливо спрямо коректните.

Бе изразено мнението, че участващите в тази дейност са в безтегловност, тъй като горските предприятия не искат да се обременяват със задължението да събират пари на НОИ и НАП, и да им ги изпращат, в случай, че се въведе правилото да се плаща на едно място – в предприятията.

От сектора обявиха още, че около 30 000 души се занимават с добив на трюфели и още три пъти повече – с беритба на диворастящи гъби. Годишният износ на трюфели може да достигне 500 тона, но дали ще е такъв зависи от климата.

От декември досега браншовиците пишат писма до министъра и настояват за среща, но такава не е проведена. В същото време те са разбрали, че се подготвя Закон за трюфелите, от който точно сега няма нужда, категорични са браншовиците.

Leave a Comment