Френските животновъди наричат най-голямата мандра в света „хищник“ и искат защита от властите

Европейските производители на мляко искат да се приложи испанския закон за нелоялни търговски практики

Половината от млякото, което Александър Виалетес добива от стадото си от 300 овце в южна Франция, се събира и преработва от млечния гигант Лакталис (производител на марката „Президент“ – б.р.), на цена, на която той не може да повлияе. 

Виалетес, който също прави свои собствени сини сирена, не знае къде отива млякото му, след като бъде натоварено на камион на Лакталис. Но е сигурен в едно: трябваше да струва повече, разказва Политико.

По време на преговорите миналата година група производители, в която членува, трябваше да приеме цената, предложена от Лакталис, въпреки френския закон, който се стреми да гарантира, че фермерите могат да получават справедливи цени за продукцията си.

След като друга група доставчици договори условия с Лакталис, Виалетес и неговите партньори потърсиха посредничество – както предвижда така нареченият закон Egalim – с надеждата да получат по-добра сделка, която да покрие производствените им разходи. Без резултат: посредникът каза, че трябва да се съгласят с цената на Лакталис или да се откажат.

„Лакталис не е единственият млекопреработвател. Всички големи групи, независимо дали са кооперативни или частни, се държат по същия начин“, каза Виалетес.

Минимални изкупни цени?

Горчивият опит на фермери като Виалетес е една от причините за широко разпространените протести тази година – въпреки че голяма част от яростта им е насочена срещу зелената бюрокрация на Европейския съюз и конкуренцията от евтин внос. Техните оплаквания отново разпалиха политически дебат във Франция за това дали да се гарантират минимални цени на продукцията. Президентът Еманюел Макрон се очертава като късно приел тази идея – привличайки огън от леви и десни опоненти, които го обвиняват, че е откраднал техните политики.

Дебатът повдига призрака на връщане към остарелите политики за ценова подкрепа, които може да не направят много за облекчаване на трудностите в селските райони — и вместо това биха могли да стимулират свръхпроизводството и връщане към „млечните езера“ и „маслените планини“ от миналото. Това принуди Европейския съюз да реформира Общата си селскостопанска политика и програмата за субсидиране на ферми.

Гневът срещу Хищника

Лакталис, собственост на потайното семейство Бесние, измина дълъг път от началото си през 30-те години на миналия век като малък производител на камамбер в Майен, Западна Франция, до сега като най-голямата мандра в света . През това време компанията многократно е вбесявала фермерите.

Последният кръг от земеделски протести във Франция не беше по-различен. Фермери окупираха централата на компанията миналия месец. Други блокираха камион Лакталис и преразпределиха млякото му на местни фермери в департамента Haute-Saône. Гневът достигна дори до Salon International de l’Agriculture , ежегодно фермерско изложение, където протестиращи нападнаха щанда на Лакталис.

„Набелязахме [Лакталис] като хищник на стойността“, каза Стефан Гале, млекопроизводител в Бретан и представител на Confédération Paysanne , левичарски съюз на фермерите, който организира демонстрациите срещу Лакталис. 

„Тази компания отчете оборот от 28 милиарда евро през 2022 г. и реализира печалба. Начело имаш двама братя и една сестра, които са милиардери. Това е компания, която не е съгласна да плаща правилно на своите фермери, да им плаща цена, която покрива разходите за производство, заплати и социална защита, но която печели рекордни пари“, каза той пред Политико.

Пиер Мезон, който произвежда сирене раклет в алпийския департамент Haute-Savoia, се съгласява. 

„В ситуация на квазимонопол те диктуват цената“, каза той.

В неговия регион малки млечни кооперативи се борят срещу Лакталис, тъй като компанията изкупува дялове в местни млечни кооперации, произвеждащи сирене reblochon.

Лакталис се оправдава

„Не трябва да смесваме действията на селскостопанските профсъюзи с преговори, които се провеждат в рамките на частен правен договор с организация на производители“, каза Лакталис в писмен отговор за Политико. 

Лакталис каза, че цените са повлияни от факта, че половината от кравето мляко, което събира, се преработва или продава извън Франция, където цените са по-ниски – и в момента падат. Тя каза, че е повишила изкупните цени с 30 процента през последните две години и е платила повече от конкурентите си през 2022 г.

Компанията отчете 14-процентен спад на печалбите през 2022 г. — нетният й марж беше само 1,4 процента — и те са реинвестирани в бизнеса, казва млечният гигант.

В отговор на протестите френското правителство се опита да прехвърли вината върху големите хранителни компании, обещавайки по-добра защита на фермерите в преговорите им с преработватели, производители и супермаркети.

Лъч надежда от Испания

За Мезон, фермерът от Горна Савоя, Франция трябва да се вдъхнови от съседна Испания, която превърна директивата на ЕС относно нелоялните търговски практики (НТП) във важен щит за земеделските производители. 

Провъзгласявана от фермери от Намюр до Неапол испанската версия на закона за НТП е най-силната в Европа. Тя позволява анонимно докладване на нарушители на правилата, предвижда санкции до 1 милион евро, налага по-голяма прозрачност в договорите и създава обсерватории за наблюдение на маржовете за всеки продукт.

„Само в Испания този закон е ефективен и всъщност е довел до разлика в цената на фермерите: той всъщност задължава всяка връзка от хранителната верига да покрива производствените си разходи, като се започне от производителите“, според Европейската координация за Via Campesina (ECVC), която представлява дребните фермери.

Leave a Comment