Проф. Даниел Вълчев: Ние дори не знам какви са причините за промените в климата, но спънахме икономиката

Призовавам хората да гласуват за партии, които няма да подкрепят г-жа фон дер Лайен за втори мандат, каза снощи известният юрист

В интервю пред бТВ снощи проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет в Софийския университет и бивш министър на образование в кабинета на Сакскобургготски, коментира актуалните поличитески събития у нас и състоянието на ЕС.

Пропускайки вътрешнополитическите коментари на проф. Вълчев, извадихме от интервюто частта, която касае политиките на Брюксел под председателството на Урсула фон дер Лайен, които доведоха и до фермерските бунтове на континента и в частност в България.

Ето какво каза Даниел Вълчев:

„По-важната тема е какво става въобще в Европа, защото предстоят европейски избори. Вероятно вашите зрители са проследили едно интервю на моя приятел Иван Кръстев в European voices. Той казва така:

На покрива на ЕС танцуват 5 кризи.

Много важно е европейските лидери по какъв начин ще ги решат, в каква последователност и с какви акценти. Това са: непреминалата криза от ковида; проблемите с климата; войната – главно в Украйна, но вече и в Газа; икономиката; миграцията. Това са 5 проблема, за които ние европейците трябва да имаме яснота можем ли въобще да ги решим. На нас могат да ни изглеждат малко далечни, но всъщност те са много близки.

Големият въпрос е, че сегашната Европейска комисия поставя акцент върху войната в Украйна и климата. А повече европейски граждани си дават сметка, че акцентите са различни. Всъщност войната в Украйна ние идеологически можем да кажем, че е важна за демокрацията и за свободата, и това вероятно е така, но това е един конфликт, който разрушава европейската икономика. Ако някой не го е разбрал, нека да го кажем ясно: това разрушава европейската икономика. Това не е така със САЩ. САЩ всъщност подобряват икономиката си от това състояние. Не казвам, че го правят нарочно, но фактът е факт.

Същото нещо е с климата. Тази ЕК постави акцент върху, от моя гледна точка, нереалистични задачи. Ние дори не знаем какви са причините за промените в климата. Вероятно сред вашите зрители има много по-компетентни от мен, но

исторически е доказано, че някъде 13-14 век има една сериозна промяна в европейския климат.

Неслучайно викингите, като отиват по това време в Гренландия, я наричат „зелена земя“. Никой нормален човек няма да нарече тези ледове „зелена земя“. Но тогава тя е била зелена. По това време са големите чумни епидемии, голямото преселение от Изток на Запад и т.н. Но очевидно това не е било заради двигателите с вътрешно горене, каквито тогава не е имало, да припомня.

Следователно ние правим едни много тежки заграждения пред икономиката на Европа в името на нещо, което дори да е вярно (че толкова много човешка дейност влияе), ние как решаваме въпроса с Филипините, Индонезия, Китай или други държави.

Същият е и въпросът с миграцията. Хората, които наричахме емигранти, тоест тръгнали да се преселват, и имигранти, когато ги приемем,

сега ги наричаме мигранти.

Тоест нещо, което мигрира почти като птиците. Да, но това не е така. Това са хора. И всъщност освен че много съдби стоят зад цялата тази работа, приемащото население също е много напрегнато.

Призовавам всички да гласуват за партии, които няма да подкрепят г-жа фон дер Лайен за втори мандат, това според мен е пълен абсурд. Защото това, което заложи тази комисия на г-жа фон дер Лайен, беше силно ангажиране във войната и силно ангажиране в борбата с промените в климата. А хората инстинктивно разбират, че акцентът е върху икономиката, защото влошаващата се икономика в Европа ще разколебае много хора в това, че демокрация плюс свободен пазар означава благоденствие, а това е ключово за либералната държава. И второ, въпросът на идентичността. Хората имат усещането, че губят своята идентичност…“

Leave a Comment