Сирни заговезни е – ден за прошка

Днес е Сирни заговезни, ден на Прошка. Обичайният поздрав е „Прости – Простено“. Прошка искат първо младите от по-възрастните и обратно.  

Сирни заговезни е винаги седем седмици преди Великден, който тази година е на 5 май за православните християни и на 31 март за приютените от католическата църква.

След днес за православните хора започват най-дългите и пречистващи Великденски пости, при които от храната се изключват всички храни с животински произход.

За трапезата днес се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прави се и хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Според обичая Оратници пак в деня на Прошки се запалват празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което носи здраве.

Кукерите, които на много места наричат карнавали, са друг обичай на Сирни заговезни. Маскирането на хората е традиция още от Средновековието. Освен  карнавално облекло, кукерите носят звънци и фуски, с които удрят за здраве. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака и настъпването на пролетта.

Leave a Comment