ЕП и Съветът на ЕС удължават с година безмитния внос от Украйна. Осигуриха защита на някои аграрни стоки

В сряда Европейският парламент (ЕП) и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение за разширяване на мерките за либерализация на търговията за Украйна в лицето на агресивната война на Русия, съобщиха от ЕП.

Временното спиране на вносните мита и квотите върху износа на украински селскостопански продукти за ЕС ще бъде подновено за още една година, до 5 юни 2025 г.

Комисията може да предприеме бързи действия и да наложи всякакви мерки, които сметне за необходими, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос.

Регламентът предвижда и аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца и захар. Евродепутатите осигуриха разширяването на този списък, за да включи овес, царевица, зърнени култури и мед. Те също така постигнаха твърди ангажименти от Комисията да предприеме действия, ако има скок на украинския внос на пшеница. Референтният период за задействане на аварийната спирачка ще бъде 2022 и 2023 г., което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за тези две години, митата ще бъдат наложени отново. Преговарящите от ЕП също гарантираха, че Комисията ще действа по-бързо – в рамките на 14 дни вместо 21 дни – ако бъдат достигнати нивата на задействане на автоматичните предпазни мерки.

Следващи стъпки

Парламентът и Съветът сега ще трябва да дадат окончателната си зелена светлина на временното споразумение. Настоящото спиране изтича на 5 юни 2024 г. Новите разпоредби трябва да влязат в сила веднага след тази дата на изтичане.

Leave a Comment