Пловдивските пчелари в „Акация 1899“ въвеждат секция „Апитерапия“ с участието на д-р Пламен Енчев

С нова секция ще се сдобие съвсем скоро пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“. Направлението „Апитерапия“ се въвежда благодарение на пчеларя лекар д-р Пламен Енчев от град Хисаря, съобщи председателят на сдружението Николай Гайдов.

Д-р Енчев е може би единственият апитерапевт в България, който практикува повече от 30 години лечение чрез използване на пчелната отрова, прашеца, млечицето и прополиса. Той казва, че над 700 заболявания се лекуват чрез апитерапия, а най-ефективното въздействие идва от контролирани ужилвания.

Прочети повече по темата:

Лекарят-пчелар д-р Енчев: Пчелната отрова е по-мощна от хапче

Д-н Пламен Енчев е подготвил програма, чиято крайна цел е да увеличи познанията на възможно най-голям брой хора, относно ползите от прилагане на пчелните продукти, заедно с най-подходящото време за използването им, както и правилните дози.

Той иска да запознае и деца от училищата за пчелния мед, как се „готви“ от пчелите, защо медът и продуктите от пчелите са важни за нашата планета и растителността върху нея, защо са полезни за хората и как новото поколение трябва да се опита да ги опази.

През април Пламен Енчев организира международен обучителен курс в Хисаря по апитерапия.

По повод дейностите в пловдивското сдружение Николай Гайдов информира, че от 13 часа в събота, 23 март, в офиса на „Акация 1899“ започва лекция на тема „Здравен статус и болести по пчелните семейства“.

Leave a Comment