Днес е Световен ден на водата. Защо я пилеем?

Днес за 33-ти път светът отбелязва Деня на водата. Така както имаме ден на слънцето – всяка неделя, Ден на Земята – всеки 22 април, така е важно да имаме и ден на водата – другото богатство, дадено ни наготово, което трябва да ценим като течен живот.

Водопадът Гълфос в Исландия Снимка на Агро Пловдив

Без вода човек може да живее 3-4 дни, макар че има изключения: през 1947 г. френските лекари успяват да спасят 53-годишен мъж, неприемал вода в продължение на 20 дни. Той бил изпаднал в безсъзнание.

Без вода не може да съществува и селското стопанство. Българските земеделци са подложени на страхотен тормоз в опитите им да имат поливно земеделие. Екоминистерството постави прекалено много бариери пред създаване на сондажни кладенци (което и без друго е скъпа инвестиция), които от своя страна позволяват икономично използване на вода за производство на плодове и зеленчуци чрез капкови системи.

Да не се връщаме твърде назад, когато напоителните съоръжения на държавната фирма бяха обезкостени. Това бе позволено и се случи заради алчност, безскупулност и нехайство.

Днес със стотици милиони лева ще възстановяваме напоителните системи капка по капка и не се знае докъде ще стигнат средствата.

Дотогава производителите ще се надяват на дъжд, защото така както небето полива, човек не може.

Прочети още:

Държавата Израел – най-огромната лаборатория за земеделие в света

В същото време в света вече има климатични емигранти, които се местят на север, защото не могат да се изхранват – в суша нищо не вирее.

Задават се и войни за вода в Африка и в Азия.

Прочети още:

Идва ред на войните за вода

Египет, Судан и Етиопия зависят от водите на р. Сини Нил и когато Етиопия построи огромен язовир и прибра голяма част от водното богатство, другите две държави проведоха военно учение „Пазители на Нил“.

Турция, Сирия, Ирак и западен Иран зависят от реките Тигър и Ефрат, чието начало е в Централна Турция. През 2019 г. Турция обяви, че ще  започне да пълни язовира си Илису  в началото на Тигър. Това е последният обект от дългогодишен проект на Турция за изграждане на 22 язовира и електроцентрали по протежението на Тигър и Ефрат, който според доклад на френското Международно бюро по водите оказва значително  влияние върху водотока в Сирия, Ирак и Иран. След завършването на турския Guneydogu Anadolu Projesi (GAP), той ще включва до 90 язовира и 60 електроцентрали.

В същото време Израел и Саудитска Арабия вече използват морска вода, която обработват, за да може да послужи в земеделието.

У нас ако думите можеха да строят канали, да правят тръби и измервателни уреди, да осигуряват помпи и т.н., щяхме да сме райска градина. Защото няма земеделски министър, който да не е обещавал, че сред най-важните му задачи е осигуряването на вода. След всички усилия наскоро от „Напоителни системи“ обявиха, че тази година заявките за напояване са за 40 000 дка повече в цялата страна. Не сме впечатлени, нали?

Leave a Comment