Кирил Вътев за предположенията на Дунчев: Всеки може да си говори, каквото си иска

Днес министърът на земеделието Кирил Вътев пристигна в Пловдив, за да открие изложенията „Природа, Лов, Риболов“ и „Цветна пролет“, които се провеждат за 28-ми път в Международния панаир.

В събитието се включи неочаквано и президента Георги Първанов (2002-2012 г.) Домакин бе Георги Гергов. В откриването участваха заместник-министрите на земеделието Мирослав Маринов и Георги Тошев, директорът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев и други. МЗХ е партньор на панаира в провеждането на изложенията.

След приветствията и разглеждането на 3-та палата, министър Вътев отговори на въпроси на журналисти.

Повечето от тях бяха свързани със сутрешното интервю на Александър Дунчев, бивш директор на ИАГ, който заяви, че земеделският министър си има шеф и той е Румен Гайтански – Вълка.

Г-н Вътев, как ще коментирате поведението на държавно ловно стопанство Искър при намерението на столичната община да събори незаконно изградения ловен хотел?

Първо, никой не може да е над закона, още повече, че тук имаме решение на Върховния административен съд, което никой няма право дори да коментира. То може само да се изпълнява. Пълното съдействие от страна на министерството настана в момента, в който ние научихме от медиите (за намерението на столична община да събори сградата – б.р.). Не знаем кой е заключил имота. Ще разбереме и ще си получи заслуженото. Но от страна на МЗХ и целия екип ресорни заместници не е имало указания, каквито и да е било, да се препятства решението на ВАС.

Г-н Дунчев каза, че най-големите ловни държавни стопанства са всъщност частни владения на богати, влиятелни хора

Това е нещо, което от десетки години се случва по този начин. Ако някой смята, че в последните месеци сме отдали някои стопанства на концесия (смее се) – да каже.

По повод комичния казус с бременните кошути, оказа се, че човекът, който го е измислил е бил по-рано уволнен, а след това е назначен още в първия ден, в който вашият директор на Югозападното предприятие е дошъл на власт. По този начин вие не сте изпълнявал нарежданията на министър-председателя, а на Румен Гайтански – Вълка...

Всеки може да твърди каквото си иска. Това е толкова нелепо, колкото е нелепо, че едва ли не ние сме провокирали такава заповед (за кошутите – б.р.). В момента, в който разбрахме, че има такава заповед, веднага сме извикали директора на Югозападното предприятие и тя беше свалена незабавно. И пълното съдействие си е в ход. Ние няма какво друго да направим. Строителството е започнало пред 2021 г., построено е за година и половина – две. Никой не се е намесил. Сега, пред свършен факт, аз нямам какво да коментирам.

Ще наложите ли някакво наказание за човека, който е измислил казуса с бременните кошути?

Непременно.

– Имате ли показа за участие в служебното правителство?

Не, все още не.

– Ще изтеглите ли по-напред плащането на обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци.

Срокът е посочен в Индикативния график и ще го спазим. (Срокът е от 20 април до 31 май – б.р.) На мен ми се иска всичко да се случва веднага. Веднага искам да повишим и производството на плодове и зеленчуци, на мляко, на месо … Всички продукти на пазара да са български, но за съжаление не става веднага.

– Каква е вашата гледна точка относно държавните горски стопанства? Агенция ли да ги управлява или да станат акционерни дружества?

Ако трябва да се прави някаква промяна, трябва да станат агенция. Това сме го написали и сме го говорили.

Leave a Comment