Слави Трифонов: Реколтата от плодове ще бъде разкошна, но няма кой да я обере

Производителите на плодове очакват от министър Вътев да възпре нелоялния внос отвън

„Очаквам тази година да имаме разкошна реколта от плодовете, които се прибират до края на юни. Не съм единственият овощар, който мисли така. Всички колеги, с които съм говорил, споделят същото мнение“, каза пред Агро Пловдив Слави Трифонов, председател на Националната Био Асоциация (НБА).

Производителите на плодове обаче не могат да се зарадват на подаръка на климата и земята, тъй като срещу изобилието стоят два трудни проблема.

„Нищо не може да се сравни с кризата, свързана с работната ръка. Когато преди 21 години създавах черешовата градина, си казах, че това, което може да ме принуди да се откажа от нея, ще е дефицитът на работници. И ето че той дойде“, продължи Трифонов.

Той обясни, че доскоро е имат трима работници, назначени на постоянни трудови договори. Но един ден и тримата заявили, че го напускат, за да берат плодове в Италия за 8 евро на час при безплатна храна и легло. „Не можах да ги спра“, съжалява и до днес Слави Трифонов.

Другият проблем, в случай че първият по някакъв начин се разреши, ще е пазарът.

„Смятам да пиша до министър Кирил Вътев, че очакваме отлична реколта и се надяваме той да направи всичко, което е по възможностите му, да ограничи вноса“, каза още председателят на НБА.

Leave a Comment